Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Posle erupcije vulkana okeanom putuje SPLAV OD KAMENJA površine Menhetna

Posle erupcije vulkana okeanom putuje SPLAV OD KAMENJA površine Menhetna

U dubinama Tihog okeana, verovatno negde kod ostrva Tonga (Polinezija) nedavno se dogodila erupcija vulkana. O tome svedoči splav plovućca, izuzetno laganog vulkanskog kamena, koji je toliko porozan da pluta po površini vode.

Splav plovućca Foto: USGS / NASA / Privatna arhiva
Splav plovućca

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je 23. avgusta satelitske snimke plutajuće mase, koja je otkrivena sredinom meseca.

Pročitajte još

- Mnogi vulkani na svetu sakriveni su u vodama okeana. Kada dođe do erupcije, gasovi i izbačen materijal boji površinu okeana. Takođe se dešava da izbace kamenje lakše od vode - napisala je NASA.

Foto: USGS / NASA / Privatna arhiva

Trinaestog avgusta splav plovućca zauzimao je površinu ostrva Menhetn (oko 60 kvadratnih kilometara). Plovućac je vulkanski materijal nastao od kisele magme, koja prilikom vulkanske erupcije naglo ispušta gasove, a na tom mestu se formiraju šupljine. Zbog toga je kamen veoma lagan i pluta po vodi.

Ljubitelji pustolovina, koji su plovili katamaranom, videli su izbliza splav plovućca. Kažu da se sastoji od kamenja različitih dimenzija - od onih veličine klikera, do veličine košarkaške lopte. Oni su takođe osetili jak miris sumpora u vazduhu, a svoje iskustvo su opisali na Fejsbuku.