Suroi odgovara Brnabić šta je humanitarna kriza nabrajanjem svih zlodela srpske vlasti 1Foto: EPA/Mladen Antonov

Publicista Flaka Suroi reagovala je danas na izjavu premijerke Srbije Ane Bernabić da će se na Kosovu dogoditi „humanitarna katastrofa“ ako vlada ne povuče odluku o porezu na srpsku robu u stopostotnom iznosu i objasnila šta je humanitarna kriza kojoj je Kosovo bilo izloženo od strane Srbije.

Suroi je objasnila srpskoj premijerki šta je Srbija učinila protiv albanskog stanovništva na Kosovu od 1989. do 1999. godine, kada nije bilo samo humanitarne katastrofe, već i ubistava, masakra, pljačke i deportacije kosovskih Albanaca iz njihovih domova.

Ona je brojkama i činjenicama pomenula sve tragedije koje su srpska administracija, vojska i policija učinili protiv svega što je bilo Albansko.

„Humanitarna katastrofa je kada je 150.000 radnika otpušteno sa posla, a oko 900.000 ostalo bez primanja, kada su škole zatvorene i deca išla u privatne kuće – škole, a nastavnici bili bez primanja 9 meseci“, napisala je Suroi.

„Kada je Albancima onemogućeno lečenje u državnim bolnicama, kada su napadane stotine sela, stanovništvo ostajalo zaglavljeno u planinama, bez osnovnih sredstava za život, kada je iz svojih kuća za manje od tri meseca izbačeno 400.000 ljudi, koji su se sklanjali gde god su stigli bez vode ili sanitarnih sredstava“, napisala je Suroi.

„Kada ste oterali blizu milion ljudi koji su ostavljeni u strnjištima Blaca, brdima Jažinca ili Kukeša; kada ste uništili 100.000 kuća i opljačkali sve što možete, a ljude ostavljali bez ičega. Patetika vam je u krvi, to više ne prolazi jer ste lažovi. I to sami znate, čak se i hvalite“, napisala je Suroi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari