BiH

Komšić: Bez ANP-a nema šanse da glasam za mandatara

Komšić: Bez ANP-a nema šanse da glasam za mandatara
Foto: Arhiva | Komšić: Bez ANP-a nema šanse da glasam za mandatara

SARAJEVO - Imenovanje Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.

Sazivanje sjednice ponovo je zatražio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. Ova sjednica trebalo je da bude održana prošle sedmice, ali nije održana jer nije bilo konsenzusa između članova Predsjedništva.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. avgusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda "Imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara".

Ovim aktima potvrđeno je da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, odnosno da on ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komsić ponovio je danas u izjavi za "Fenu" da na sutrašnjoj sjednici neće dati podršku imenovanju Tegeltije s obzirom da se, kako tvrdi, "Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a".

Kaže i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

''Nažalost, Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštivanjem zakona i odluka Predsjedništva BiH'', kaže Komšić.

Dodaje da ne postoji nikakva šansa da glasa za mandatara prije nego što se dostavi ANP-a, jer će, naglašava postupati po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović kaže da bez ANP-a nijedan kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH neće dobiti njegovu podršku.

''Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara'', istaknuo je ranije Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije