Električnim automobilom od Bledskog jezera do Amsterdama – 1.600 km za 24 sata VIDEO

Tri električna Audija e-tron prošla su na ovom putu kroz čak 10 zemalja u nameri da pokažu da se automobili na struju bez problema mogu koristiti i na dužim relacijama.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2019.

15:15

Električnim automobilom od Bledskog jezera do Amsterdama – 1.600 km za 24 sata VIDEO
Foto: Audi promo

Iako proizvođači električnih automobila sa svakom novom generacijom povećavaju autonomiju ovih vozila, prosečan vozač i dalje smatra da su modeli na struju nepraktični za vožnju do udaljenih destinacija.

Audi je pokušao da ih razuveri, pa je organizovao promotivnu vožnju tri e-trona, a cilj je bio preći razdaljinu od Bledskog jezera u Sloveniji do Amsterdama u roku od 24 sata.
Foto: Audi promo
Tako je 20. avgusta na put iz Slovenije krenulo 9 novinara, u tri Audija e-tron 55 quattro. Maršruta je vodila preko Austrije, Italije, Lihtenštajna, Švajcarske, Francuske, Nemačke, Luksemburga i Belgije – do Holandije, u kojoj se putovanje i završilo.
Foto: Audi promo
Ukupna razdaljina iznosila je nešto više od 1.600 km, a ovi automobili su mogli da se pune na brzim punjačima snage 150 kW, koji omogućavaju da se baterije dopune do 80% kapaciteta za manje od 30 minuta. Tokom 24-satne vožnje, električni automobili su se zaustavili sedam puta zbog dopune baterije ili u proseku na oko 230 km puta.

Ti punači, kao i oni obični od 11 kW, deo su mreže od oko 100.000 priključaka za dopunu baterija u 19 zemalja Evropske unije, a vlasnici Audija e-tron mogu da im pristupe u okviru uslužnog servisa koji kupcima nudi ovaj nemački proizvođač. Audi e-tron predstavljen je u septembru 2018. godine kao prvi električni SUV model ovog proizvođača. Za pogon koristi dva asinhrona elektromotora ukupne kombinovane snage 355 ks (do 420 uz boost funkciju), koji se u verziji e-tron 55 quattro napajaju energijom iz baterija kapaciteta 95 kWh.

Električni SUV podržava brze punjače do 150 kW, pa je baterije moguće dopuniti do 80% kapaciteta u roku od 30 minuta. Autonomija u vožnji modela e-tron 55 quattro iznosi 390 km prema WLTP ciklusu.

Inače, Audi nudi i jeftiniju verziju e-tron 50 quattro sa baterijama kapaciteta 71 kWh, koja podržava brze punjače od 120 kW. Ovaj model ima i nešto manju snagu od 308 ks, a autonomija u vožnji je 300 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: