Vučić se sastao sa Makalisterom VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Makalisterom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2019.

13:31

Vučić se sastao sa Makalisterom VIDEO
TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Makalisteru je ovo prva poseta Beogradu nakon stupanja na novu dužnost.

Predsednik Vučić je na svom nalogu na Intagramu objavio da Srbija pozdravlja dogovor članica Evropske unije o nosiocima najvažnijih funkcija.

"Srbija će nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku. Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i nadamo se da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije", napisao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sastanku sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, a kada je reč o predstojećim izborima da je Beograd spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Predsednik Vučić čestitao je Mekalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove. Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

On je rekao da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije. Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima.

Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa. „Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene.

Nacrt medijske strategije, koji je izradjen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapredjenje slobode izražavanja“, dodao je predsednik Vučić.

Mekalister je pozdravio i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: