Vesti

1

Zaev i Branbić: Postoji istorijska mogućnost da se postigne dogovor Srba i Albanaca

Autor: MIM

Izvor: Beta

Zaev i Branbić: Postoji istorijska mogućnost da se postigne dogovor Srba i Albanaca

Izvor: Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da smatra da je istorijsko pomirenje i razumevane Srba i Albanca, za koje se zalaže predsednik Aleksandar Vučić, istorijska mogućnost koje, ukoliko se sada propusti, neće ponovo biti decenijama.

Ako se ne iskoristi ta istorijska mogućnost, Brnabić očekuje sve veće odseljavanje mladih ljudu koji ne vide budućnost na Balkanu.

"Poruka današnjeg dana je saradnja, zajednički razgovori i postizanje kompromisa, a ne barijere", rekla je Brnabić.

Dodala je da "gleda u budućnost", "na pomirenje naroda na ovim prostorima, u ovom slučaju Srba i Albanaca".

"Ako neko ulaže mnogo napora, to je Aleksandar Vučić. Moje je mišljenje, možda subjektivno, da s druge strane nemamo sagovornika od poverenja za tu temu i za neki takav dogovor", rekla je premijerka.

Govoreći o granicama, predsednica Vlade je iznela da "neki ljudi pre 10 ili 11 godina nisu razmišljali da se time stvara nestabilnost, i tada izmene granica nisu bile problem, dok je sad ođednom to postalo osetljivo pitanje".

"Ako neko kaže da je pre deset godina bilo legitimno pravo da se otvara pitanje granica, danas nema pravo da osporava izmenu granica", rekla je Brnabić i pitala "Šta se izmenilo?".

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev složio se s Anom Brnabić da "treba gledati u budućnost, a ne u prošlost" i podržao vlasti u Beogradi i Prištini da pregovorima reše problem.

"Ja sam jedan od onih što je nedavno pregovarao (s Grčkom) i znam koliko je to teško, pa želim da poručim da treba naći rešenje za ovaj problem (kosovski) jer je 21. vek, i mladi od nas traže evropeizaciju i evropske vrednosti", rekao je Zaev.

Severna Makedonija će, kako je istakao, kao zemlja-prijatelj svako biti od pomoći da "ohrabri eventualni bilateralni dogovor koji bi bio postugnut".

"Verujem da je zaista odgovarajuće vreme da se postigne istorijsko pomirenje Srba i Albanaca", ocenio je on.

"Evo, mi Makedonci i Grci smo se pomirili, Makedonci i Bugari su se pomirili, i verujem da će se i ubuduće dešavati i ovakve stvari", rekao je Zaev.

Zaev je još jednom potvrdio stav da je taksa Kosova na robu iz Srbije i BiH neprihvatljiva i istakao da Severna Makedonija od toga nema nikakvu korist, niti želi da ima.

"To je van svega što predstavlja regionalna ekonomska saradnja i unapređenja saradnje unutar regiona i sa Zapadnom Evropom i ostalim svetom. Treba da gradimo način kako da olakšamo trgovinu i kako da pomognemo i privredi i građanima. To što je (na Kosovu) uvedeno, nije od koristi", rekao je Zaev

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom otvaranja integrisanog graničnog prelaza Tabanovce-Preševo, da Srbija dok god je CEFTA suspendovana zbog neodgovornog ponašanja Prištine, više neće čekati već će "ići u bilateralne sporazume".

 

Brnabić: Priština suspednovala CEFTA, Srbija ide u bilateralne sporazume

"Velika zahvalnost Vladi Severne Makedonije što nismo čekali da se CEFTA odblokira već smo išli na međusobnu ratifikaciju svih ovih ovih stvari koje su neophodne za zajednički granični prelaz", rekla je Brnabić, koja je prelaz otvorila zajedno sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Ona je još jednom uputila "molbu Prištini da razmisli da izolacija i samoizolacije donosi bolji život građanima", navodeći da je "umesto populizma neophodna politička odogovornost i politička hrabrost".

Prema njenim rečima, regionalna saradnja je danas pred velikim izazovima jer je Priština uvela takse na srpsku robu i robu iz Bosne i Hercegovine i tako suspendovala CEFTA sporazum.

"To je u osnovi uzdrmalo sve regionalne sporazuma zbog čega  regionalna saradnja ide nizlaznom putanjom", rekla je Brnabić.

Ona je navela da su projekti, kakav su danas ostvarili Srbija i Severne Makedonije, osnova, preduslov za ekonomski prosperitet regiona, pozivajući  i druge zemlje u regionu da slede takav primer.

"Pored evropskog tržišta, koje je za sve nas tržište broj jedan, regionalno tržište je tržište broj dva", rekla je Brnabić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sveta

Kako imati poverenje u političare Severne Makedonije kad oni krše odluke Saveta Bezbednosti UN, krše Rezoluciju 1244, pa priznaju samoproglašeni Kosmet? Kako bi bilo da Srbija prizna da je Severna Makedonija deo Grčke u kojoj se nalazi ostatak Makedonije.?