Ekonomija

0

Čadež (PKS): Integrisanim graničnim prelazom biće upola skraćeno vreme za prelazak granice

Autor: MIM

Izvor: Beta

Čadež (PKS): Integrisanim graničnim prelazom biće upola skraćeno vreme za prelazak granice

Izvor: Foto: Z. Raš

"Ovo je najbolji odgovor na zaheve i očekivanja privrednika protklih godina, kao i odgovor na apele privrednih komomora opkupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana da se ubzaju procedure, usklade propisi rada službi, otklone barijere i uklone dodatno vreme koje privrednici troše", kazao je Čadež tokom označavanja početka rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce.

Čadež je ocenio da je tom odlukom napravljen veliki korak ka regionalnom tržištu bez barijera i pozvao zapadnobalkanse vlade da slede taj primer, uspostave takve prelaze i usklade prekogranične dokumentacije kako bi se uštedeo novac i vreme kompanijama koje posluju u regionu.

"Ovaj čin predstavlja najveći konkretan doptinost jačanju bilaternalne saradnje u regionu, povećanju trgovine u regionu, kao i povećanje konkurentosti na tržištu", ocenio je Čadež.

On je najavio da će uskoro biti potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju laboratorijskih nalaza između veterinarskih uprava kao i priznavanje "autorizovanih ekonomskih operatera" koje će skratiti carinske procedure i omogućiti olakšan transport robe u regionu.

Izvršna direktorka makedonske Privredne komore Biljana Peeva Gurik uputila je takođe poziv ostalim vladama u regionu da slede primer otvaranja integralnih graničnih prelaza.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR