Najnovije vesti
Vesti Svet
Nakon Tranpove pretnje: SAD i Francuska POSTIGLE DOGOVOR o porezu za digitalne gigante

Nakon Tranpove pretnje: SAD i Francuska POSTIGLE DOGOVOR o porezu za digitalne gigante

Francuski i američki pregovarači postigli su danas kompromisan sporazum o francuskom porezu na prihode internet giganata, nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio uvođenjem poreza na francusko vino.

donald tramp g7 Foto: IAN LANGSDON / EPA;
donald tramp g7

Kompromisno rešenje je postignuto između francuskog ministra finansija Bruna Le Mera, njegovog američkog kolege Stivena Menučina i ekonomskog savetnika Bele kuće Larija Kadloua, a predviđa režim po kojem će Francuska isplatiti kompanijama razliku između svog poreza i planiranog mehanizma koji će izraditi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi agencija Rojters.

Francuski porez od tri odsto na prihode od digitalnih usluga plaćaće kompanije čiji godišnji prihodi u Francuskoj premašuju 25 miliona evra, odnosno 750 miliona evra na globalnom nivou. 

Nacrt sporazuma biće kasnije danas dostavljen predsedniku SAD Donaldu Trampu i francuskom predsedniku Emanuela Makronu na samitu lidera G7 u Bijaricu.

- Trampov savetnik se saglasio sa predlogom - potvrdio je jedan neimenovani izvor Rojtersu. 

Američki zvaničnici su se prethodno žalili da se na udaru ovog poreza nepravedno nalaze isključivo američke kompanije, kao što su Fejsbuk, Gugl i Amazon.