Vesti

0

Zaev: Zajednički granični prelaz kruna prijateljstva

Autor: MIM

Izvor: Beta

Zaev: Zajednički granični prelaz kruna prijateljstva

Izvor: Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski

"Projekat zajedničke carinske kontrola i upravljanje granicom sa jednim zauistavljanjem putnika, doprinosi saradnji koja je dogovorena na Samitu u Trstu 2017. godine i predstavlja krunu prijateljstva i dobrosusedstva Srbije i Severne Makedonije" istakao je Zaev prilikom otvaranja Integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, čime bi trebalo da bude ubrzan protok ljudi i robe između dve zemlje.

Zaev je dodao da je u 2018. godini ovu granicu prešlo  200.000 kamiona, što je četvrtina ukupnog prometa u prošloj godini, a da u 2019. godini očekuje 30 odstoviše.

"Sa novim konceptom, vreme na granici će se smanjiti za polovinu, kontrola će se obavljati  na jednom mestu, obe zemlje će međusobno poštovati nalaže fitosanitarnih i veterinarskih kontrola, a  smanjiće se i mogućnost za korupciju," istakao je severnomakedonski premijer.

Uz zahvalnost Vladi Srbije i Evropskoj uniji na podršci, Zaev je rekao da ovakva saradnja promoviše evropske vrednosti i korak je na putu Severne Makedonije i Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR