DRAMATIČNA ISPOVEST SVEDOKA: Video sam kako Haradinaj likvidira srpskog policajca

Milutin SEKULOVIĆ

26. 08. 2019. u 11:05

Dramatična ispovest Rama Jolaja, poreklom iz Glođana kraj Đakovice, prvog komšije ratnog zločinca: Pred mojim očima ubio policajca Otovića, pa mi oteo oca i sina. U Glođane i na Kosmet nikad nisam smeo da se vratim

ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ СВЕДОКА: Видео сам како Харадинај ликвидира српског полицајца

Potresno: Ram Jolaj / Foto M. Sekulović

Znam ko mi je oteo oca i sina, to su ljudi Ramuša Haradinaja - potvrdio je "Novostima" starina Ram Jolaj, poreklom iz sela Glođane na KiM, koji je donedavno živeo u Beranama, među prognanicima sa Kosmeta.

Ranije je, u Glođanima, selu kraj Đakovice, bio prvi sused Haradinaja, ozloglašenog metohijskog gospodara smrti u uniformi OVK.

- Ramušova porodica je došla u Glođane. Prodali smo im plac na kome su sagradili kuću. Moj sin je odrastao zajedno sa Ramušom - započinje svoju ispovest Jolaj. - A onda, kada je, 24. marta 1998, posle zločina nad Srbima, komandir policijske stanice u Rzniću Miodrag Otović sa još jednim kolegom došao da uhapsi Haradinaja, a ovaj je, sa svojima, izleteo iz kuće i zapucao na policajce. Otović je ubijen. Bio je to prvi veći sukob šiptarskih terorista sa državom.

Jolajevi su sve videli. I zbog toga je počeo njihov progon. Ramovi otac Binak Jolaj i sin Muharem su oteti. Otet je i drugi Ramov sin, ali je nekako uspeo da umakne.

- Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mesec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao veri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro dece sina Muharema. U Glođane i na Kosmet nikad nisam smeo da se vratim... - svedoči za "Novosti" Ram Jolaj.

Još pre petnaest godina reporteru "Novosti" je u Beranama ispričao svoju tragičnu priču, a onda je stigao i poziv iz Haga. Jedan je od retkih svedoka koji je, posredstvom video-linka, pre ravno 12 godina, izneo konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja. Ostali svedoci su pobijeni.


Sahrana policajca Miodraga Otovića kojeg je ubio Ramuš Haradinaj


Jolaj i danas ostaje pri svemu što je rekao i spreman je, kaže, da svedočenje ponovi. Svojim očima je, naglašava, svedočio Haradinajevom zločinu:

- Video sam Otovića kako pada, bio sam udaljen pedesetak metara. Ramuš je potom pobegao.

Ram Jolaj nikada nije saznao ništa o sudbini sina i oca. Prema pouzdanim podacima, dva člana familije Jolaj su odvedena u logor u Piskotama kod Đakovice, gde su prošle godine u masovnoj grobnici "Bunker" pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba. Među njima i petočlane porodice Šutaković iz Đakovice, glave familije Nedeljka, supruge Dare i sinova Radomana, Aleksandra i Đorđa... U toku su DNK analize ostalih posmrtnih ostataka, pa nije isključeno da među njima budu i Binak i Muharem Jolaj.

UBIJEN ZAŠTIĆENI SVEDOK

U NASELjU Riversajd u Beranama godinama je boravio i zaštićeni svedok Haškog tribunala Kujtim Beriša (32). Bio je pod pojačanom pažnjom policije. Kada je krenuo put Podgorice, u februaru 2007. godine, nastradao je kada ga je udario džip.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ljube

26.08.2019. 17:48

Ako buducnost Srbije ,omladina zzakaze u osveti ,i ako bude slusala naseg Ministra Vulina ,da se niko ne plasi Srbije i Srba ,postacete jeftina radna snaga u zapadnim drzavama ,njima podariti svoje naslednike ,a Srbija ce biti jos manja i manja ....kao sto smo prodani i ostavljeni devedesetih ,mnogi Srbi koji su sa izdati .

Ljube

26.08.2019. 19:33

Hvala na objavljenom komentaru ,pozdrav iz daleke Kanade ,gde trunemo ko zadnja stoka ...neko ce reci sto se ne vratimo , probajte i saznacete sta znaci kad si jednom ostavljen i odes od majke .?! Majke Srbije .

Pera

26.08.2019. 19:48

A što, ova junačina je pobegla posle mučkog ubistva policajca na dužnosti iz zasede. To je taj veliki idol svih šipaca oličenje kakvi su svi oni. Približava se dan kada će oni polako nazad u šipniju. Niko ih neće terati, oni znaju da će taj dan doći i da će nazad tamo odakle su došli na