AKTUELNO

Lekari Klinike za vaskularnu hirurgiju, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, postigli su neverovatan uspeh na polju karotidne hirurgije. Čak četvrtina pacijenata kojima se ne tretiraju ovi problemi zapušenih karotidnih arterija umiru u toku tri meseca.

Pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje profesor doktor Aleksandra Nikolić rekla je za TV Pink da je osmogodišnje istraživanje sa doktorom Srđanom Babićem na čelu pokazalo da operisana zapušena vratna artetija poboljšava kvalitet života pacijentima.

- Ono što mogu da kažem jeste da može da se živi bez operacije, ali ono što mali broj ljudi zna jeste da veliki broj tih pacijenata ima veliku mogućnost ponovnih moždanih infarkata, čak preko 90 odsto, a četvrtina tih pacijenata umire unutar tri meseca - rekla je Nikolić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako ona kaže radi se hirurška intervencija kod pacijenta, i da se operacijom može pomoći pacijentu trenutno, a da bi se to stanje održalo ipak je neophodna promena načina života uz primenu adektvatnih lekova.

- Vi znate da je ateroskleroza nešto što ne možemo jednostavno da zaustavimo. Operacijom pomažemo pacijentima, ali se od njih očekuje da promenom načina života, adekvatnim lekovima, i redovnim kontrolama žive dugovečan i zdrav život - objasnila je Nikolić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njenim rečima, začepljenje vaskularnog kanala uopšte nije nešto banalno, a ni sudbina nije samo izvesna smrt, postoji i vaskularna demencija, može doći do slepila i drugih poteškoća u funkcionisanju organizma.

- Mi ćemo uvek imati pacijente koje ćemo lečiti, ali je prevencija neophodna, i ona predstavlja osnovu zahvaljujući kojoj možemo da spasemo pacijente uz što manje neželjenih efekata. Prošle godine je urađeno 2.206 operacija na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje - zaklučila je Nikolić.

#KBC Dragiša Mišović

#kardiolog

#lečenje

'