Biznis Vesti
VELIKI PAD Akcije na azijskim berzama "potonule" zbog trgovinskog rata

VELIKI PAD Akcije na azijskim berzama "potonule" zbog trgovinskog rata

Na azijskim berzama došlo je do velikog pada akcija nakon što je zaoštravanje trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Kine ponovo dovelo do neizvesnosti globalne ekonomije.

Foto: Reuters

Najveći pad zabeležio je honkoški indeks Hang Seng, čak 3,3 odsto. Japanski Nikkei počeo je da pada čim su berze otvorene i zabeležio pad od 2,3 odsto. Australijski indeks S&P/ASX 200 pao je za 1,5 odsto, južnokorejski Kospi za 1,7, dok je šangajski kompozit zabeležio pad od 1,2 odsto, prenosi AP.

Stiven Ins, menadžer u Valur marketsu iz Singapura kaže da je teško proceniti kako će se situacija dalje razvijati i da svi očekuju šta će sledeće reći američki predsednik Donald Tramp.

"Najbolje što Tramp može da uradi za stabilnost tržišta je da ćuti", rekao je Ins.

"Na tržištu trenutno vlada bojazan od prelazne recesije u SAD, mada se američka ekonomija i dalje dobro drži i uglavnom se zasniva na potrošnji. Ako kamatne stope padnu, potrošnja će se verovatno povećati i služiće kao tampon zona za ekonomiju", dodao je Ins.

Trgovinski spor između Vašingtona i Pekinga, posebno njegova nepredvidivost, sigurno će imati štetne posledice za Aziju, navodi AP.

Pročitajte još

Agencija dodaje da nepredvidivost utiče na odluke centralnih banaka o fiskalnoj politici i kompanija o svojim strategijama i investicijama što dovodi do neizvesnosti na tržištu.

Američki predsednik Donald Tramp uzvratio je 24. avgusta Kini na uvođenje tarifa na američku robu tako što je nametnuo još pet odsto carinskih taksi na kinesku robu u vrednosti od oko 550 milijardi dolara. Trampov potez usledio je nekoliko sati nakon što je Kina uvela recipročne mere prema SAD, namećući takse na američku tobu u vrednosti od 75 milijardi dolara.

Eskalacija trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomje izazvala je zabrinutost da će globalna ekonomija zapasti u recesiju, pa je vrednost američkih akcija na Volstritu odmah pala za čak tri odsto prema Nasdak tehnološkom indeksu, a 2,6 odsto prema širem S&P 500 indeksu.