TEŽAK PUT DO REGISTRACIONIH NALEPNICA ZA DVOTOČKAŠE: Muke motorista zbog slovne greške
Po nalepnicu moraju u MUP... Bajkeri gube vreme i živce, Foto: Shutterstock, Dado Đilas

Problem

TEŽAK PUT DO REGISTRACIONIH NALEPNICA ZA DVOTOČKAŠE: Muke motorista zbog slovne greške

Društvo -

Servisi koji vrše tehničke preglede ne izdaju dokument vozačima kojima u saobraćajnoj dozvoli greškom MUP piše „motorcikl“ umesto „motocikl“

Vozači motocikala koji su prethodnih nedelja želeli da obezbede registracionu nalepnicu za svoj dvotočkaš vraćeni su s tehničkog pregleda, i to zbog jednog pogrešnog slova u saobraćajnoj dozvoli.

Naime, jedan od vozača, D. Đ., požalio se našem listu da je do problema došlo kad je trebalo da se očitaju podaci iz saobraćajne dozvole, jer je umesto kategorije „motocikl“ u njoj stajalo „motorcikl“:

foto: Dado Đilas

MUP zabrljao

- Otišao sam po registracionu nalepnicu za motor, a na tehničkom pregledu je nastao problem. Tokom očitavanja dozvole, u delu gde stoji ime kategorije za vozilo, pisalo je „motorcikl“, dok kod njih u sistemu stoji motocikl. Rekli su mi da je u pitanju greška, da se podaci ne podudaraju i da ću posao morati da dovršim „peške“, odnosno odlaskom u MUP. Dupli posao, gubljenje vremena i živaca, a sve zbog jedne slovne greške - ispričao nam je D. Đ.

Saša Lakić, iz Foruma kontrolora tehničkih pregleda, potvrđuje za Kurir da problem postoji i objašnjava da je nastao jer je MUP ranije napravio grešku pa je u saobraćajnim dozvolama upisivao „motorcikl“. Nedavno su, međutim, u elektronskom sistemu ispravili grešku te tu sada stoji pravilno „motocikl“, ali je u saobraćajnim dozvolama kod vozača i dalje „motorcikl“, što je dovelo do nepodudaranja.

- Pre nekoliko meseci je bilo istih slučajeva. Radi se o tome da su tehnički pregledi umreženi, odnosno povezani preko Euprave sa MUP. Ukoliko dođe do nepodudaranja podataka, mi ne možemo da izdamo nalepnicu, već vozače upućujemo na MUP. Tamo će dobiti nalepnicu - rekao je Lakić i dodao da „dodatnih troškova uglavnom nema, mada je bilo slučajeva da je vozačima motora traženo da izvade novu saobraćajnu dozvolu“.

foto: Dado Đilas

Dva rešenja

Lakić je istakao da postoje dve opcije da se reši problem: - Ovim je proces izdavanja registracionih nalepnica zakomplikovan i produžen. Postoje dva rešenja - izdavanje novih saobraćajnih dozvola svim vozačima kojima u ovom dokumentu stoji greška, ili ostvarivanje opcije padajućeg menija prilikom tehničkog pregleda. Na taj način bi postojala mogućnost da se izabere opcija koja stoji u dozvoli, bilo da piše motocikl ili motorcikl - smatra Lakić.

Nova pravila REGISTRUJ NA MESEC DANA, ALI PLATI ZA CELU GODINU

Ovo nije prvi put da su vlasnici motocikala vraćeni s tehničkog pregleda. Kako je Kurir ranije pisao, nakon izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, motociklisti sada moraju da ispoštuju niz stavki kako bi njihov ljubimac na dva točka prošao tehnički pregled. Na primer, s motora se mora skinuti svu dodatna oprema - povišeni viziri, rol barovi, ogledala i koferi, čak i ako su fabrički ugrađeni. Ipak, ono što je najviše razbesnelo vozače je činjenica da je sada motocikl moguće registrovati periodično - na mesec, tri ili šest meseci, ali je cena ove usluge ostala jednaka onoj za celu godinu.

Kurir.rs/M. Vujović Foto: Shutterstock/Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja