Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
TAJNE BIJARICA U gradu gde se održava G7 jedan od najvećih političara u istoriji bio je poznat po BLUDU I RAZVRATU

TAJNE BIJARICA U gradu gde se održava G7 jedan od najvećih političara u istoriji bio je poznat po BLUDU I RAZVRATU

Bijaric se ovih dana nalazi u središtu interesovanja javnosti. U primorskom gradu, na jugozapadu Francuske, održava se samit Grupe sedam, ali je on još u 19. veku bio omiljeno sastajalište i kupalište evropskog plemstva. Tu su se odmarali belgijski i protuglaski kraljevi, baš kao i austrijska carica Elizabeta, poznatija kao Sisi. Osim toga, najviši slojevi britanskog i španskog društva.

Bijaric01 Foto: Wikipedia
Bijaric01

Na obali nekadašnjeg ribarskog sela, kitolovci su svojevremeno tranžirali plen, ali su turisti plave krvi pretvorili Bijaric u mondensku banju sa karakterističnim nazivom "Kraljica plaža".

U leto 1862. Oto fon Bizmark još nije postao uticajni političar, koji uliva strahopoštovanje, niti "gvozdeni kancelar", koji je ratovima ujedinio rascepkanu Nemačku. Krupni diplomata s brkovima bio je još prilično nepoznat i radio je u Parizu i Sankt Peterburgu kao pruski ambasador. Tako je upoznao ruskog ambasadora u Briselu, kneza Nikolaja Orlova, ali i njegovu suprugu Katarinu, za koju je kasnije izjavio da je "najslađa ženu koju zna".

Jekaterina Nikolajevna Orlova
Foto: skan / Wikipedia
Jekaterina Nikolajevna Orlova

Obično su se sastajali u podne kada je najveća vrućina, kako bi izbegli nepoželjne poglede u Bijaricu. Želeli su neometano da se šetaju plažom i kupaju u Atlantskom okeanu.

Tepao joj je "Keti" i "Kač". U pismima svojoj voljenoj sestri pisao je da je "zabavna, pametna, ljupka, lepa i mlada". Priznao joj je da se "malo zaljubio u "medenu kneginju".

- Ujutro se kupamo, planinarimo, doručkujemo u zabačenoj klisuri iza svetionika - pisao je.

Nije to bila njegova prva tajna veza, pa je Bizmark mislio da time neće "naškoditi" supruzi Johani.

Pročitajte još

"Medena princeza" je tada imala 21 godinu i bila je 26 godina mlađa od Bizmarka. Koliko je ozbiljna bila njihova veza izvori jasno ne otkrivaju, ali se zna da je Katarina pokušala da obezbedi lekarsku potvrdu kako bi se kratka Bizmarkova poseta Bijaricu produžila u četvoronedeljni banjski boravak.

Bizmark se kasnije rugao Katarininom prevarenom mužu Nikolaju, koji je u Krimskom ratu izgubio oko i ruku, a prema rečima pruskog diplomate, i "deo svoje muškosti".

Oto fon Bizmark
Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Copyright_tags/Country-specific_tags#United_States_of_America / Wikipedia
Oto fon Bizmark

Dvadeset drugog avgusta 1862. Bizmark zbog tajne veze umalo nije stradao: dva puta dnevno plivao je u Atlantiku, a kada je jednog podneva zajedno s "Keti" ušao u vodu, struja ih je povukla. Čuvar svetionika Pjer Lafler, ih je, međutim, video. Prvo je spasao rusku kneginju, koja je već izgubila svest, dok su talasi i dalje nosili Bizmarka, koji je mlatarao rukama.

- Nije bilo lako izvući gotovo beživotno telo čoveka od 190 centimetara i 100 kila težine - ispričao je Lafler.

Foto: Romainbehar / Wikipedia

Bizmark je kasnije više puta posećivao Bijaric, ali nikada više nije video Katarinu, koja se teško razbolela.

U oktobru 1865. pisao joj je iz Bijarica da je "demoralisan".

- Kada sam ovde bio s Vama, nisam primećivao nedostatke, danas su mi se iluzije srušile, dosađuem se i tužan sam.

- Ovde sam tražio vrelo mladosti, a ostario sam deset godina - napisao joj je Bizmark.