O odricanju od greha prema sebi 1

Mladost je upravo doba kada se najsnažnije okušava ono božansko u čoveku, a to je sloboda.

Mlad čovek pre svega želi da bude slobodan i da se ne pokorava nijednom autoritetu. Pitamo se zašto mladi ljudi svoju slobodu poklanjaju raskalašnom životu, drogi, pušenju i alkoholu?

Ove stilove života mladi biraju za gospodare a oni su često uvod u suicid. Nasuprot malodušnosti za život treba tražiti razlog više, jer ko ga bude tražio, naći će ga. „Ištite i daće vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se“ (mt. 7,7).

Knjiga arhimandrita Melitos Vebera Koraci do promene, koju je nedavno objavila IK NNK Internacional, praktična je primena božanskih načela u odricanju od greha prema sebi, a ujedno odricanje od povređivanja nas samih kao božanskih bića. Lepota i smisao ovog nesvakidašnjeg spisa koji nas sveštenički neposredno i duboko poziva na uzdržavanje od samopovređujućeg greha, alkoholizma.

Mladom čoveku krajnje je neophodno da pravilno sagradi odnos prema gospodu bogu, prema bližnjem, i prema sebi samom. Ovi odnosi glase: Bogu – molitva, bližnjem – milost, a prema sebi – razumna strogost. Ovaj originalni pogled na alkoholizam kao na lični duhovni problem preporučujem za pažljivo čitanje, i ako treba i za samoisceljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari