FOTO: NASA objavila satelitske slike požara u Amazoniji

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.
Satelitski snimci iz svemira pokazuju ogromne razmere požara koji su u proteklom periodu zahvatili amazonsku prašumu, koju često nazivaju plućima sveta.
 
Od početka godine izbilo je više od 78.000 požara, što je 83 odsto više u odnosu na prošlu godinu i najviše otkako se vodi evidencija o tome.
 
Poslednji požari divljaju već tri nedelje, što je izazvalo antivladine proteste i alarmiralo međunarodnu javnost.
 
NASA snimci pokazuju porast vatre i dima u Rondoniji, Mato Grossou i Amazonasu. Više od polovine požara je u ogromnom Amazonskom basenu, gde živi više od 20 miliona ljudi.
 
 
Ekološke organizacije i istraživači kažu da su vatru najverovatnije zapalili ljudi koji su želeli da očiste zemlju kako bi je koristili u poljoprivredne svrhe. U neprofitnoj organizaciji "Amazon Watch", koja radi na zaštiti prašume, tvrde da su farmeri postavljali šumske požare kako bi stvorili pašnjake, a da im je u tome pomogla konzervativna brazilska vlada.
 
"Nezapamćeni požari koji pustoše Amazon su međunarodna tragedija i opasan doprinos klimatskom haosu", rekao je Kristijan Poirier, programski direktor ove organizacije.
 
U međuvremenu brazilski predsednik Žair Bolsonaro poslao je vojsku da pomogne u gašenju požara.
  • Drum

    25.08.2019 14:30
    Baš da vidim da li će biti donacija za obnavljanje šuma koje nam život znače...

    O ovom problemu su se setili tek posle 3 nedelje, a kada je Notre Dam izgoreo iste sekunde su svi mediji preneli i za par sati dali su toliko novca da se mogu 3 nova Notre Dama izgraditi.
  • Radovan

    25.08.2019 09:52
    Crna zemlja ti se radovala...
    Mislim da će ova planeta i priroda da se odbrani i reši čoveka, kao svog najvećeg promašaja, tako što će nas jednostavno istrebiti. Kao što nas je stvorila tako će nas i uništiti. Da li će nas potamaniti nekim virusima, bolestima ili će nas naterati čak i u kanibalizam dok ne nestanemo sa lica zemlje to niko ne zna. Ali definitivno, ljudski rod je najveća pošast i opasnost za čitavu planetu i prirodu. Kad nestanemo, priroda će se obnoviti za relativno kratko vreme.
  • Zoran

    25.08.2019 09:47
    Strasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet