• Search form

24.08.2019 | 23:33

Počeli 54. Filmski susreti, zvezda Gorica Popović

Počeli 54. Filmski susreti, zvezda Gorica Popović

Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu otvoren je 24. avgusta filmom “Delirijum tremens” Gorana Markovića i uručenjem nagrade “Pavle Vuisić” Gorici Popović koja i igra jednu od glavnih uloga u toj drami o sudbini glumca, posvećenoj Predragu Peci Ejdusu (1947-2018).

Predsednica tročlanog žirija, glumica Nela Mihailović, koja će sa Goranom Radakovićem i Tamarom Aleksić odlučiti o osam nagrada za uloge u 12 filmova u konkurenciji 54. “Filmskih susreta”, pozdravila je publiku i kolege tradicionalnom porukom: “Kolege glumci – tvrđava je naša!”

Na sceni su joj se pridružile kolege iz ekipe filma “Delirijum tremens” predvođene Tihomirom Tikom Stanićem i ostali gosti.

Nela Mihailović sa ključevima Grada

Posebno snažan aplauz na prepunoj Letnjoj pozornici niške Tvrđave dobila je Gorica Popović, ovogodišnja je dobitnica nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, koja igra jednu od glavnih uloga u Markovićevom filmu.

“Nekoliko puta sam sa radošću izlazila na ovu scenu, počev od svog prvog filma ‘Miris poljskog cveća’. Rado sam dolazila svaki put, godine su došle i rodne i sušne, i sumorne i blistave, ali su i prošle. Ovo je kruna jednog opusa - neću da kažem karijere, kruna glumačkih radova, pogotovu što je dodeljuju kolege u Nišu. Hvala vam na vernosti, ljubavi i poštovanju. Ne stavljam tačku, već zarez i idemo dalje!”, poručila je Gorica Popović, kojoj  je nagradu “Pavle Vuisić” uručio predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković.

Gorica Popović ispričala je publici i anegdotu sa snimanja filma sa legendarnim Pavlom Vuisićem “Halo taksi”, u kojem je glumila taksistu, ali još nije vozila. Poručila mu je: “Pajo, naučila sam i da vozim i još što-šta oko glume!”

Gorica Popović je i proglasila otvorenim 54. “Filmske susrete”, uz vatromet, a glumci su sa scene tradicionalno bacili po jednu ružu publici.

Film “Delirijum tremens”, snimljen u produkciji RTS-a prema istoimenoj Markovićevoj drami, posvećen je Predragu Peci Ejdusu, koji je bio inspiracija i godinama je u Beogradskom dramskom pozorištu igrao u toj predstavi o glumcu koji, opterećen mnogobrojnim ulogama, beži u alkohol, dospeva u bolnicu i kroz terapiju psiho dramom razrešava neke intimne probleme.

Uz Goricu Popović i Tihomira Stanića (u ulozi Dagija), u filmu "Delirijum tremens", premijerno prikazanom na 47. Festu, igraju i Anita Mančić, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov.

Film će se naći u bioskopima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske od 29. avgusta, u distribuciji Fame Solutions.

Tihomir Stanić kao Dagi u filmu "Delirijum tremens"

Takmičarski program obuhvata i filmove “Reži” Koste Đorđevića (igraju: Mladen Sovilj, Kristina Kika Jovanović, Đurđina Radić…), “Kralj Petar I” Petra Ristovskog (Lazar Ristovski, Svetozar Cvetković, Tanasije Uzunović…), “Koja je ovo država” hrvatskog reditelja Vinka Brešana (Sebastijan Kavaca, Krešimir Mikić, Lazar Ristovski…), “4 ruže” Vasilija Nikitovića (Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Boris Milivojević…), “Teret” Ognjena Glavonića (Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović…), “Taksi bluz” Miroslava Stamatova (Nikola Pejaković, Boris Milivojević, Sergej Trifunović, Andrija Milošević, Nikola Đuričko…), “Psi umiru sami” Nikole Petrovića (Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević, Srđan Petrović…), “Ajvar” Ane Marije Rossi (Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Gordan Kičić…), “O životu i o smrti” Predraga Velinovića (Jasna Đuričić, Aleksandar Đurica, Dragan Petrović…), “Šavovi” Miroslava Terzića (Snežana Bogdanović, Pavle Čemerikić…) i “Pijavice” Dragana Marinkovića (Lazar Ristovski, Nikola Đuričko…).

Selekciju su sačinili umetnički direktor Vladan Živković, glumac koji je već 11. put na toj funkciji, te Ognjen Rakčević i Dejan Dabić. U užem izboru bilo je 16 filmova, od kojih je odabrano 12 za trku za nagrade.

Prema rečima Živkovića,  hteli su da izbegnu “hermetičke” filmove, koji se obraćaju manjem broju ljudi, pa je selekcija, kako je rekao za festivalske novine, “pravi izbor za široku publiku”.

U okviru programa Kino-region, u bioskopu Sinepleks i u hotelu “Ambasador” biće prikazano dvadesetak filmova.

Prema navodima organizatora iz Niškog kulturnog centra, budući da se trenutno u Srbiji snimaju 22 TV serije, a samo u Beogradu sedam, ta činjenica odraziće se i na dolazak glumaca u Niš i posebno na njihovo zadržavanje na “Filmskim susretima”.

Na zatvaranju 54. “Filmskih susreta” 30. avgusta biće održana domaća premijera pilot epizode druge sezone TV serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića, koja je izazvala veliko interesovanje na proteklom 25. Sarajevo film festivalu.

Kao specijalni gost najavljen je glumac Gojko Mitić, koji se proslavio u Nemačkoj, a poznat je iz serijala filmova o Vinetuu.

Premijeru u Nišu imaće dokumentarno-igrani film “Poslednji YU filmski romantik” o Baji Šaranoviću, a poslednje festivalske večeri premijerno će biti prikazan i dokumentarni film o Žiki Čokaliji “Kude je taj Niš” reditelja Vladimira Ristića.

Prateći program čine izložbe fotografija Jovana Šurdilovića i Vanje Kesera u Oficirskom domu, te promocije knjiga.

Prošle godine, na 53. "Filmskim susretima, Gran pri Naisa dobio je glumac Miloš Biković za ulogu u krimi-trileru “Južni vetar” Miloša Avramovića o beogradskom podzemlju, a nagrade za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu dodeljene su akterima filma “Izgrednici” Dejana Zečevića Marti Bjelici i Radovanu Vujoviću.

Festivalski sajt je filmskisusreti.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Fame solutions

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav