• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nam sve UVALJUJU na sezonskim RASPRODAJAMA (VIDEO)

Izvor Tanjug

U mnogim prodavnicama garderobe i obuće u Beogradu u toku su sniženja, pa iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije upozoravaju šta po propisima može da "prođe" pod imenom "sezonska rasprodaja".

U organizaciji za zaštitu potrošača kažu da su rasprodaje "dobar mamac za potrošače", ali da kupci smatraju da bi cene mogle da budu i niže. Takođe, ako je "letnje snižženje", ne mogu se prodavati bunde i jakne.

Na mnogim izlozima po gradu istaknuti su natpisi kojima se kupci obaveštavaju da su u toku sniženja, pa tako pojedini trgovci navode da su cene niže i do 70 odsto. Prodavci kažu da su zalihe "stanjene", ali da još ima robe za prodaju po sniženim cenama.

Veoma često se, međutim, i zloupotrebljava reč "rasprodaja" koja upućuje na to da se nudi roba koja se više neće prodavati ili bar ne kod tog trgovca i da su cene niže. A onda se, u kratkom roku, taj isti proizvod često pojavi opet kod tog istog prodavca u redovnoj ponudi.

Nova pravila: RASPRODAJA, AKCIJE – više nema prevare?!

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da inspekcija "gleda kroz prste mnogim trgovcima", jer nije dovoljno upoznata s novim zakonom i nije dobila jasna uputstva kako da se ponaša.

Papović kaže za Tanjug da je novim zakonom jasno definisano šta je "sezonsko sniženje", šta "rasprodaja", a šta "akcijska prodaja".

"Kada bi inspektori ušli u knjigu evidencije prometa, videlo bi se kada je ta roba ušla u prodavnicu. Ako je oglašeno sezonsko sniženje, ne može trgovac da ponudi na prodaju bunde i jakne umesto letnjih majica i šortseva", rekao je Papović.

Upitan da li je u poslednje vreme povećan broj pritužbi potrošača, Papović kaže da potrošači ne veruju cenama na akcijama, jer smatraju da one mogu da budu još niže.

ŠTA JE "AKCIJA" A ŠTA NIJE

Novi Zakon o trgovini, koji je stupio na snagu početkom avgusta, definiše akcijsku prodaju, sezonsko sniženje i rasprodaju.

Tako je utvrđeno da sezonska sniženja, odnosno prodaja robe po sniženoj ceni nakon sezone mogu da budu dozvoljena najviše dva puta godišnje i to u razdoblju između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i da traju najviše 60 dana.

Akcijska prodaja, odnosno prodaja robe ili usluge po ceni koja je niža od prethodne cene po novim odredbama zakona ubuduće neće trajati duže od 31 dan.

U slučaju prodaje robe ili usluge sa sniženom cenom, trgovac, odnosno pružalac usluge, dužan je da na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu ali i prethodnu cenu.

Trgovci su, po novom zakonu dužni da fizički izdvoje robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima.

Od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja trgovac neće smeti da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krempita

Ja uvek kupjem na rasprodajima i outlet bas me briga sto je model iz prosle ili preprosle sezone kvalitet materijala je isti vrh , zasto da platim nesto 12.000 kada treba samo cekati i ono padne na 6000 hiljada čak i vise zato sto je realna cena artikla mnogo manja od prve cene naduvane , naravno govorimo o normalnoj ceni prema proizvodu ne cena izrade proizvoda jer ona je jos manja ali i kompanija treba da zaradi nesto ne moze se nesto prodavati po ceni troska proizvodnje ali isto tako ne moze se nesto ni prodavati naduvano 15 puta vise nego troskovi prpizvodnje.

Ivanche

@Krempita a zašto da platiš i 6000 to nešto ccc šta ti dečko radiš...

Владо

Посетите и видите продавнице па ћете се уверити.

special image