NOVE ZARADE MEDICINSKOG OSOBLJA: Sestri na intenzivnoj plata 55.592 dinara
Foto: Zorana Jevtić

RAČUN

NOVE ZARADE MEDICINSKOG OSOBLJA: Sestri na intenzivnoj plata 55.592 dinara

Društvo -

Značajno Vlada Srbije je u prethodne dve godine povećala za 10 i 12 odsto zarade zdravstvenom kadru, a za tri-četiri meseca oni će dobiti novo povećanje ličnih dohodaka od minimum 15 odsto

Nakon povišice od 15 odsto za medicinske sestre, koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, one sa visokom medicinskom stručnom spremom koje rade na intenzivnoj nezi, u operacionoj sali, na reanimaciji, u Hitnoj pomoći, na onkologiji i psihijatriji imaće osnovnu platu od 55.592 dinara!

U želji da spreči odlazak medicinskog osoblja iz Srbije, kao i da poboljša uslove rada, država planira da medicinskim sestrama poveća zaradu 15 odsto. Vlada Srbije je u prethodne dve godine povećala za 10 i 12 odsto plate medicinskim sestrama, a ove godine ono će biti 15 odsto. Kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, medicinske sestre novo povećanje plata mogu da očekuju za tri-četiri meseca.

Kurir je na osnovu trenutne zarade medicinskih sestra izračunao kolika će tačno njihova plata biti nakon povećanja. Napominjemo da smo računicu izveli na osnovu osnovne plate, dakle, bez noćnog rada, bez dežurstava, bez prekovremenog rada, bez rada nedeljom, bez minulog rada i državnih praznika, kao i bez dodatka na rukovođenje.

Medicinska sestra sa srednjom školom, koja posao obavlja u domu zdravlja, trenutno ima osnovnu platu od 39.726 dinara, njeno povećanje iznosiće 5.958 dinara, a nakon povišice, njena plata će biti 45.684 dinara.

Medicinske sestre sa četvrtim stepenom stručne spreme koje rade na opštim bolničkim odeljenjima i u kliničkim centrima, trenutno zarađuju 41.367 dinara. Povećanje za njih iznosi 6.205 dinara, a osnovna plata će im biti 47.572 dinara.

foto: Kurir

Medicinske sestre sa četvrtim stepenom stručne spreme, a koje rade u operacionoj sali, Hitnoj pomoći, na onkologiji, psihijatriji, u intenzivnoj nezi i sl., imaju osnovnu platu od 42.819 dinara. One će dobiti povećanje od 6.422 dinara, a njihova osnovna plata iznosiće 49.241 dinar.

Medicinske sestre i zdravstveni tehničari (transfuzija, instrumentaristi, anestetičari) sa petim stepenom stručne spreme trenutno zarađuju 43.481 dinar, a nakon povećanja od 6.522 dinara, imaće mesečnu zaradu od 50.003 dinara.

Medicinske sestre u patronaži sa višom školom, viši fizioterapeut i viši sanitarni tehničar, sada primaju platu 45.375 dinara, dok će nakon povećanja od 6.806 dinara, imati osnovnu platu od 52.181 dinar.

Najznačajnije povećanje osetiće medicinske sestre sa visokom stručnom spremom koje rade pri intenzivnoj nezi, u operacionoj sali, na reanimaciji, u Hitnoj pomoći, na onkologiji, psihijatriji i sl. Njihova plata trenutno iznosi 48.341, a nakon uvećanja od 7.251 dinara, ona će na mesečnom nivou iznositi 55.592 dinara.

Kurir.rs / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track