Najnovije vesti
Vesti Politika
Opozicija još bez konačne zajedničke odluke o bojkotu

Opozicija još bez konačne zajedničke odluke o bojkotu

U opštini Stari grad danas posle podne održan je sastanak dela opozicije nakon kojeg je medijima preneta poruka da su one organizacije, koje su bile prisutne, pri stavu da na izbore ne treba izaći, međutim, takve zajedničke odluke još nema.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Savez za Srbiju Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Savez za Srbiju

Prema rečima predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, jedan deo organizacija je izneo stavove da će u narednih dvadesetak dana doneti odluku o neučestvovanju na izborima, drugi deo organizacija je saopštio da će te odluke doneti kasnije, a neki su, kaže, svoje odluke vezali za raspisivanje izbora.

On je istakao da je njegova stranka pokrenula inicijativu da se bojkot izbora proglasi još u junu, ali da će to učiniti 1. septembra za kad je zakazana sednica Glavnog odbora i Predsedništva stranke, navodeći da je za SzS Sporazum sa narodom u kome piše da neće na izbore pod ovim uslovima - sveto pismo.

- Svesni smo da odluka o neučestvovanju na izborima nije laka. Svesni smo da će biti pritisaka na ljude da izađu, ali svesni smo da nas niko ne može terati da skačemo u bazen bez vode i da traži od nas da plivamo - rekao je Đilas.

Kako je rekao, za sada ne može da kaže kako će se koja organizacija opredeljivati, ali da je svakako za zajednički stav SzS neophodno da svaka stranka i organizacija donese pojedinačnu odluku o bojkotu.

- Narodna stranka je to učinila pre nekoliko dana, Dveri će sledeće nedelje, Stranka slobode i pravde će 1. septembra, ostali će, mislim u prvih 15 dana septembra - rekao je Đilas.

Stranka moderne Srbije: Odluku ćemo doneti kad izbori budu raspisani

iz Stranke moderne Srbije su nakon sastanka saopštili da će odluku o izlasku na izbore doneti kad oni budu raspisani.

"Do tada ćemo crpeti sve mogućnosti da se izborni uslovi poprave", navodi se u saopštenju Stranke moderne Srbije.

"Pojedinačno donete odluke o bojkotu izbora smatramo preuranjenim, ali poštujemo svačije pravo da samostalno odlučuje. Ne pristajemo na pritisak da se već danas odlučimo za bojkot izbora. Zagovornici bojkota nisu precizirali ni da li zagovaraju bojkot lokalnih i pokrajinskih izbora, a nije razjašnjeno ni čime će se meriti uspeh bojkota", saopštili su iz ove stranke i naveli da ne postoji ni precizan stav na osnovu kojih kriterijuma će se "procenjivati prihvatljivost izbornih uslova, ni ko o tome odlučuje, niti čiji je stav po tom pitanju merodavan".

"Međunarodna zajednica je jasno stavila do znanja da neće podržati bojkot izbora, kao što nije podržala ni bojkot parlamenta. To dovodi u pitanje nameru da se bojkotom uskrati legitimitet onima koji formiraju vlast nakon izbora. Konačan stav donećemo i na osnovu predstojećih sastanaka sa evropskim zvaničnicima i nakon sagledavanja stanja u Narodnoj skupštini tokom jesenjeg zasedanja", naveli su iz Stranke moderne Srbije.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Narodne stranke, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Inicijativa 1 od 5 miliona, Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, Nove stranke, PSG, Stranka moderne Srbije. Sastanku se nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke Srbije.