23. avgust  2019. 21.45  | Izvor: FoNet

Protest u Kruševcu zbog preminule trudnice

KRUŠEVAC -

Na protestnom skupu "Pravda za Tamaru Milić", koji je večeras održan u Kruševcu, zatražena je krivična odgovornost lekara i medicinskog osoblja zbog smrti trudnice koja je nakon trodnevnog lečenja u kruševačkoj bolnici prebačena u niški Klinički centar, gde je deset dana kasnije preminula.

Na protestu se okupilo stotinak građana, a organizatori skupa zatražili su da se povodom smrti Tamare Milić oglasi ministar zdravlja i da krivično odgovaraju odgovorni za njenu smrt.

Skup je počeo minutom ćutanja, nakon čega su govorile Tamarina kuma Jelena Ilić i sestra Katarina Stanojević, koje su istakle da ovim protestom Tamaru ne mogu da vrate, ali mogu doprineti da se to više nikome ne dogodi.

"Dokle god budemo ćutali, Tamare će se ponavljati", poručile su kuma i sestra preminule trudnice.

Kazale su da Fejsbuk grupa "Pravda za Tamaru" ima više od 7.000 pratilaca i da je za kratko vreme stiglo mnogo priča sa kruševačke ginekologije, koje pacijentkinje nisu smele javno da ispričaju.

"Zahtevamo da se stane na put neljubaznosti, nestručnosti, neodgovornosti i bahatom ponašanju medicinskog osoblja, a pogotovo lekara, ne samo u Kruševcu, već u celoj Srbiji", poručila je Jelena Ilić.

Nakon protestne šetnje u centru grada, učesnici su otišli do kruševačke Opšte bolnice da predaju svoje zahteve bolničkoj upravi, ali u tome nisu uspeli, jer u upravnoj zgradi nije bilo nikoga, pa su najavili da će to učiniti sutra.

Tamara Milić preminula je 1. avgusta, u sedmom mesecu trudnoće, u Kliničkom centru Niš. U tu zdravstvenu ustanovu primljena je sa razvijenom sepsom i nakon deset dana je preminula. Prethodno je lečena u kruševačkoj bolnici od 20. do 23. jula.

Tamarin suprug Lazar Milić protiv Opšte bolnice Kruševac podneo je krivičnu prijavu za nesavesno pružanje lekarske pomoći.