Austrijanci zabrinuti najavom Šareca o drugom bloku Krška

Tanjug

23. 08. 2019. u 19:55

Najava slovenačkog premijera Marjana Šareca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji

Аустријанци забринути најавом Шареца о другом блоку Кршка

Foto Twitter

Najava slovenačkog premijera Marjana Šareca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog veka zahtevali zatvaranje te nuklearke, prenose danas slovenački mediji.

Reakcije su posebno oštre u južnim delovima Austrije, u pokrajinama Koruška i Štajerska.

Štajerski zvaničnik Mihael Šikhofer, član socijalističke stranke (SPO) kazao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. po sadašnjim planovima bude ugašen, "neprihvatljiva", prenela je Hina.

Lider koruške desničarske Slobodarske stranke Gernot Darman, u pokrajini gde su na vlasti konzervativci, takođe je najavio da će organizovati "masovni" protest protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susednoj državi.

Šarec je u četvrtak u razgovoru s rukovodstvom nuklearke u Krškom izrazio podršku mišljenjima da bi Slovenija u svoje srednjoročne strateške dokumente morala ugraditi gradnju drugog nuklearnog bloka jer od nuklearne energije zavisi veliki deo energetskog bilansa, te da mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne energije ako želi ekonomski razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BIVSI KONJUSARI PROVOCIRAJU BECKI DVOR

23.08.2019. 20:15

Balkan i balkanske zemlje, toliko ih usrecise, da ce od srece i oni da slave Titu, koji je daleko od njih drzao sve bivse konjusare.

Momcilo

24.08.2019. 10:37

a odgovara im fasisticka manifestacija hrvata u blajburgu !? opet se avet germana javlja protiv slovena ...pocinje ovako a zavrsava sa vozovima prema Srbiji. Mozdfa da spremaju vozne karte za albaniju hrvatsku ili nemacku, a mogu da isplaniraju i koje im se germansko ime svidja ... krv jugoslovenske vojske i ubijenih zarobljenika ih nece osloboditi buducih strahota...