23. avgust  2019. 18.15  | Izvor: RTV (Lana Nanovski)

Četrnaestogodišnjem Jakovu nagrada za najbolji pravoslavni film

NOVI SAD -

Četrnaestogodišnji animator, Jakov Popov, dobitnik je nagrade za najbolji film na festivalu pravoslavnog filma ''Vizantfest''. Na filmu ''Presto Svetog Save'' radio je zajedno sa svojom porodicom, koja neguje tu vrstu umetnosti u svom porodičnom studiju u Sremskim Karlovcima.

 

video icon

Mladi Jakov Popov već godinama bavi se animacijom i stvara filmove. Figure pravi ručno od plastelina, zajedno sa svojom sestrom i bratom.

dnevnik8

"Moj tata je ikonopisac, bavi se pravoslavnom ilustracijom tako da me je to inspirisalo da i ja pravim filmove na tu temu", kaže Jakov Popov, animator.

Porodica Popov animaciju je naučila na radionicama porodičnog studija Čajka-stajka iz Rusije. Zlata i Serjoža imaju petoro dece i kažu da animacija pruža izvanredne mogućnosti da se cela porodica okupi i radi na istom projektu.

"Imamo Teodoru koja radi na pisanju scenarija, ona nam tu daje najbolje ideje, Jakov nam je glavni režiser i glavni animator na svim filmovima, Sara montira filmove, a Smiljana i Rastko daju glasove za filmove i pomažu oko modelovanja. Tako da suprug i ja samo pomažemo i usmeravamo njihov rad", objašnjava Zlata Popov, Jakovljeva majka.

Jakov kaže da mu je nagrada na Vizantfestu koju je dobio za film ''Presto Svetog Save'' jedna od najdražih. Zahvaljujući njoj, film o srpskoj kulturi i istoriji prikazivan je u Australiji i u Americi.

Sve ove nagrade osvojio je mladi Jakov, a s obzirom na to da ima tek 14 godina, sigurni smo da je ovo samo početak

Na filmskom festivalu u Sremskim Karlovcima, u nedelju, publika će imati priliku da premijerno pogleda film ''Mi živimo u Sremskim Karlovcima'', koji je snimljen na radionicama u OŠ "23. Oktobar" koje je vodio Jakov.

 

 

Tagovi