Brazilska vojska spremna da odbrani Amazoniju

Brazilska vojska spremna je da odbrani prašumu Amazonije, izjavio je komandant oružanih snaga Brazila Edson Leal Pužol.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

17:41

Brazilska vojska spremna da odbrani Amazoniju

"Za one nesmotrene koji insistiraju na očuvanju svrhe brazilske Amazonije, ne pravite grešku, vojnici će uvek biti spremni da brane i odbiju svaku vrstu pretnje", rekao je Pužol na obeležavanju Dana vojnika u Braziliji, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije su na Tviteru izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Makron je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u Francuskoj ovog vikenda.

"Naša kuća je u plamenu. Bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsednik na Tviteru

Brazilski predsednik Žair Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz "milosrđa", već da bi se mešale u unutrašnje stvari Brazila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: