Grabar - Kitarović: Posledice zla 1Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u crkvi svetog Mihaela u Gračanima poručila da osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku.

Povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je misa, poslednji ispraćaj i sahrana posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubiene na kraju Drugog svetskog rata ili u posleratnom periodu, prenose Vijesti.ba.

Ona je rekla da 23. avgust nije slučajno odabran kao Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. „Dan je to kada je pre tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribbentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživio na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zaamčio ostvarivanje imperijalnih ciljeva. Prošlo je od tada osamdeset godina. Rat je završen, oba režima su propala, ali brojne su posledice njihovih zala ostale do danas“, naglasila je Grabar-Kitarović. Ona je istakla da je taj rat završen i u Hrvatskoj, ali jednu neslobodu zamenila je druga.

„Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete“, rekla je predsednica Hrvatske.. „Totalitarizmi su pogubni i zato što zasecaju društvo duboko, najdublje. Otvaraju rane koje ne zaceljuju decenijama. Totalitarizmi su rastakali porodice iznutra, porobljavali pojedinca, zaposedali institucije, ubijali kulturu.

Ulazili su u sve pore društva, a njihov otrovni zadah nažalost osećamo i do dana današnjeg“, istakla je Grabar Kitarović. „Zato na ovom mestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i rečju i jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvežije rane na hrvatskom tkivu. Zato mi moja dužnost prema hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nalaže danas reći ‘Nikad više'“, rekla je Grabar-Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari