Tramp i Nemačka - u čemu je problem?

Donald Tramp učestvuje na samitu G7 u Francuskoj, a kasnije putuje i u Poljsku.

Izvor: Dojèe vele

Petak, 23.08.2019.

14:28

Tramp i Nemačka - u čemu je problem?
Sean Gallup/Getty Images

Zašto na spisku njegovih putovanja nije i susret sa Angelom Merkel u Berlinu? Da li je to ignorisanje Nemačke deo šire strategije?

Američki predsednik Donald Tramp se vraća u Evropu. Učestvuje na samitu G7 u Francuskoj i ponovo dolazi krajem avgusta kako bi u Poljskoj prisustvovao obeležavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Iako će biti u komšiluku, Tramp nije pokazao nameru da želi da poseti nemačku kancelarku Angelu Merkel – ni na ovom putovanju, a ni u doglednoj budućnosti, piše "Dojče vele".

Tokom više od dve godine na mestu predsednika SAD, Tramp se samo jednom susreo sa Merkelovom u Nemačkoj – na samitu G20 u Hamburgu 2017. Nikada nije bio njen gost u Berlinu.

U čemu je problem?

Spisak je dugačak. Od Nemačkog budžeta za odbranu, stava prema Iranu, podrške gasovodu Severni tok 2 i otpora Merkelove da zabrani Kini velike infrastrukturne projekte – mnogo je pitanja koja dve zemlje ne vide na isti način.

Osim političkih tenzija, poznato je da su lični susreti Trampa i Merkelove prilično hladni. Na komemoraciji povodom iskrcavanja u Normandiji ovog leta, Tramp joj čak nije ni pružio ruku.

Ignorisanje Nemačke i otkazivanje planiranog putovanja u Dansku u septembru zbog odbijanja da mu prodaju Grenland, tipični su za Trampov „transakcioni stil“, ocenjuje za DW Jozef Braml, američki stručnjak iz Nemačkog odbora za spoljne odnose.

„On sebe vidi kao šefa, artikuliše jasne ciljeve i zahteve, i nagrađuje ili kažnjava podređene“, kaže Braml. „Zbog toga su Nemačka i Danska kažnjene. Poljska, sa druge strane, za sada uživa naklonost američkog predsednika od čega i materijalno profitira.“

Poljska ima „više uticaja“ od Nemačke

I dok je uticaj Berlina u Vašingtonu oslabio otkako je Tramp preuzeo vlast, Varšava je svoj transatlantski profil znatno ojačala. „Poljska ima veći uticaj od Nemačke. Opisao bih Poljsku kao trenutno najvažnijeg partnera (SAD u Evropi) posle Britanije“, kaže Najl Gardiner iz Vašingtonske fondacije Heritidž za nemački javni servis ARD.

Jozef Braml, koji inače vodi i analitički blog „SAD ekspert“ (USA expert), upozorava da bi Poljska i drugi trebalo da budu oprezni zbog svojih ojačanih diplomatskih veza sa SAD. „Trampovi trenutni ’prijatelji’ u istočnoj Evropi ne bi trebalo da se zavaravaju. Pre ili kasnije američki geo-stratezi će morati da pokušaju da pomire interese sa Rusijom kako bi suzbili sveobuhvatne aktivnosti Kine“, kaže Braml za DW.

„Pokušaj podele EU“

Tretiranje evropske privredne lokomotive (Nemačke) kao zemlje koja nije vredna posete, a istovremeno posvećivanje posebne pažnje zemljama koje su se sukobile sa Briselom, verovatno je u službi šire strategije – proširivanju podela unutar Evropske unije.

„Trampov raspored aktivnosti u Evropi očigledan je pokušaj podele EU. Njegova administracija to je već jasno dala do znanja. To je ono u šta oni veruju. Oni su protivnici multilateralizma“, ocenio je za nemački javni servis ARD Jakob Kirkegard, analitičar američkog Instituta za međunarodnu ekonomiju Piterson.

Peter Bajer, koordinator nemačke vlade za transatlantske odnose, za list „Zidvest prese“ je ukazao da, iako održavanje dobrih veza sa SAD ostaje prioritet, stav Vašingtona o EU preti krhkom jedinstvu bloka.

Tramp je u više navrata podržavao tvrdoglavu liniju aktuelnog britanskog premijera Borisa Džonsona oko Bregzita, dok je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel nedavno zapretio da bi SAD mogle da povuku svoje trupe iz Nemačke i premeste ih u Poljsku.

„Trampova vlada od početka pokušava da napravi razdor između zemalja-članica EU“, kaže Bajer. „To bi trebalo shvatiti ozbiljno.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: