Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
ELEKTROPRIVREDA O POSKUPLJENJU STRUJE "U BiH ima 20 snabdevača električne energije, ali mi nudimo najbolje uslove"

ELEKTROPRIVREDA O POSKUPLJENJU STRUJE "U BiH ima 20 snabdevača električne energije, ali mi nudimo najbolje uslove"

Elektrodistributivna preduzeća su do 1. juna ove godine obavestila sve kupce pojedinačno da izaberu novog snabdevača strujom na tržištu, a što je obaveza kupaca na osnovu izmena i dopuna Pravilnika o snabdevanju kvalifikovanog kupca električnom energijom i postupku promene snabdevača od 19. marta ove godine, navode iz Elektroprivrede RS, odgovarajući na pitanje zašto su ovih dana poslali velikim potrošačima struje iz privrede nove ugovore o snabdevanju, a koji podrazumevaju i poskupljenje struje.

Elektroprivreda-RS Foto: Srna
Elektroprivreda-RS

Slanje ovih ugovora je, podsećamo, podiglo priličnu buru među privrednicima koji su veliki potrošači struje u RS, s obzirom na to da cena struje prema višoj tarifi od 1. septembra treba da bude veća za oko četiri odsto, a prema nižoj tarifi za čak oko 40 odsto. Privrednici su nezadovoljni i što su te ugovore dobili svega desetak dana pred početakn njihove primene.

Iz ERS, međutim, navode da trenutno u BiH ima više od 20 registrovanih snabdevača električne energije, ali i da po njihovim saznanjima, niko ne nudi bolje uslove od njih, piše Srpskainfo.

– U skladu sa promenama u elektroenergetskom sektoru, i obavezujućim odlukama nadležnih regulatornih tijela, ERS nastoji da svojim aktivnostima i postupcima bude konkurentna i prepoznatljiva na tržištu električne energije u RS. U tom smislu su sprovedene i aktivnosti, kao rezultat obavezujućih odluka RERS, u svetlu otvaranja tržišta i želje ERS da zadrži ove kupce u tržišnoj utakmici. Prema našim saznanjima, u ovom trenutku niko od registrovanih snabdevača nije u mogućnosti da ponudi povoljnije tržišne uslove od onih koje je ponudila ERS – navode iz službe za informisanje ERS.

Kako ističu, potrošači električne energije na niskom naponskom nivou, na kojem se napaja i deo privrede, imaju obavezu da do 1. septembra ove godine nađu novog snabdevača strujom, a na osnovu izmena Pravilnika o snabdevanju iz marta. Tim pravilnikom je, dodaju, između ostalog, ograničeno i trajanje rezervnog snabdevanja na 60 dana, a na koje su svi ovi potrošači u RS svojevremenoi prešli “zbog niske cene struje u RS i niske cene rezervnog snabdevanja”.