Testiranje: Američka vojska kupuje raketni sistem "Gvozdena kupola"

Finalizovan je ugovor o nabavci raketnog sistema "Gvozdena kupola" u okviru postizanja privremenih sposobnosti vojske SAD za odbranu od krstarećih raketa.

Svet

Izvor: TangoSix, Živojin Bankoviæ

Petak, 23.08.2019.

12:18

Testiranje: Američka vojska kupuje raketni sistem
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV

To je potvrdio Deril Jangmen, zamenik direktora zaduženog sa modernizaciju vazdušne i raketne odbrane američke vojske, čiju je izjavu nedavno preneo Američki portal Difens njuz (Defence News).

Nabavka sistema je deo razvojnog programa IFPC (Indirect Fires Protection Capability) u kome će biti definisana odbrana od raketa, artiljerijskih granata i minobacača, kao i bespilotnih letelica i krstarećih raketa, piše portal Tangosiks.

Vojska će dobiti "Gvozdenu kupolu" (Iron Dome) prvobitno za testiranje, a da li će se dalje kupovine realizovati zavisi od rezultata ispitivanja sistema. Ugovorom je predviđena isporuka dve baterije u 2020. godini a njihova nabavka je finansijski obezbeđena u 2019. fiskalnoj godini.

Ako se u toku ispitivanja performansi sistem dobro pokaže, mogao bi postati deo dugotrajnih sposobnosti američke vojske za odbranu od krstarećih raketa.

Jangmen je za Difens njuz izjavio da se izvode analize i eksperimentisanja programa IFPC, što uključuje i neke analize i simulacije na inženjerskom nivou kako bi se utvrdile performanse višestrukih opcija koje uključuju i sistem Iron Dome ili neke njegove elemente, nakon čega bi se sve to integrisalo u sistem vazdušne i raketne odbrane.

Iron Dome će biti poslat u operativne jedinice, gde će najverovatnije biti korišćen na različitim vežbama kako bi se zaključilo na koji način se može koristiti kao deo IFPC programa i drugih vazdušnih odbrambenih arhitektura, i to u poređenju sa načinom na koji se za odbranu od raketa malog dometa trenutno upotrebljava u Izraelu.

Prethodno je iz kancelarije američke vojske saopšteno da će ova služba preispitati svoju strategiju u okviru programa IFPC i tokom leta i jeseni ove godine izvršiti niz eksperimenata kako bi se stekao bolji uvid o tome kako bi IFPC mogao izgledati izvan privremenih mogućnosti.
Foto: Depositphotos/zeferli@gmail.com
SAD su još od sredine 2018. razmatrale nabavku nekoliko baterija sistema Iron Dome a spominjalo se da će se u te svrhe potrošiti oko 373 miliona dolara. Definitivna potvrda da je planirana kupovina ovog sistema dobijena je početkom februara ove godine.

Iron Dome je razvila izraelska kompanija "Rafael", deo sistema se od 2014. godine proizvodi u SAD u firmi "Rejtion" a Sjedinjene Države su do sada u njegov razvoj uložile 1,39 milijardi dolara.

Sistem je postao operativan još 2011. godine a od januara 2010. je do danas, kako tvrde pojedini izvori, u odbrani Izraela njime uništeno oko 1.500 ciljeva uz procenat uspešnosti od oko 90 procenata.

U početku je bio predviđen za uništavanje različitih raketa, artiljerijskih granata i bespilotnih letelica na malim daljinama, ali je daljim razvojem dobio sposobnost dejstva i na krstareće rakete, minobacačke mine i rakete sistema zemlja-zemlja srednjeg dometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: