Najnovije vesti
Kultura
Nela Mihailović na čelu žirija u Nišu: Sve spremno za filmske susrete

Nela Mihailović na čelu žirija u Nišu: Sve spremno za filmske susrete

Glumica Nela Mihailović predsedavaće tročlanim žirijem na predstojećem 54. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma koji će se održati od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

Nela Mihailović Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Nela Mihailović

Umetnički direktor Festivala Vladan Živković saopštio je da će se osim Mihailovićeve u žiriju naći i eminentni glumci Tamara Aleksić i Goran Radaković.

- To je tročlani žiri, uopšte ne sumnjam u njihovu sposobnost i autoritet da donesu prave odluke - rekao je Živković.

Prve večeri, na otvaranju festivala biće uručena nagrada "Pavle Vuisić" Gorici Popović, nakon čega će publika imati prilike da vidi filmove "Delirijum tremens" i "Reži", a narednih dana još deset filmova koji su u konkurenciji za osam glumačkih nagrada.

Foto: RAS Srbija

Zbog velike zauzetosti glumaca još je neizvesno ko će se sve pojaviti na Filmskim susretima. Od velikih glumačkih imena zasad je izvesno da će se publici pokloniti Lazar Ristovski, koji će po Živkovićevim rečima sigurno doći na svoj film "Kralj Petar I" sa sinom koji ga je režirao. Prisustvo slavnog glumca biće iskorišćeno da se te večeri prikaže i film "Koja je ovo država?", u kojem on takođe glumi.

- Doći će popriličan, ne mogu da kažem veliki, ali popriličan broj glumaca. U Beogradu se radi sedam serijala, u Srbiji i u regionu se snimaju 22 serije. Nećete zameriti, niti može ko da zameri, što jedan broj značajnijih glumaca neće doći na festival. Prosto ne mogu fizički da stignu da dođu. Ono što mene lično raduje, što će jedan od sigurno vrhunskih naših glumaca gledati da svakako dođe na svoj film - rekao je Živković.

Pročitajte još

Organizatori su se potrudili i da upriliče bogat prateći program festival.

- Imaćemo i program "Kinoregion" na kojem će biti veoma zanimljivih filmova. Od filma koji govori o Marini Abramović, do nekih studentskih radova sa akademije u Novom Sadu i Beogradu i zanimljivih kratkometražnih igranih filmova. I u "Sinepleksu" ćemo takođe imati zanimljiva filmska ostvarenja, od koprodukcijskih kratkometražnih igranih filmova do dugometražnih filmova iz Srbije i regiona, takođe od 18 časova - rekao je član Saveta festivala Dejan Dabić. Prema njegovim rečima, u ponedeljak, 26. avgusta, u 19.30 časova u Oficirskom domu biće otvorene dve izložbe fotografija - izložba glumačkih portreta Vanje Kesera i tradicionalna izložba Jovana Šurdilovića koja govori o prošlogodišnjem festivalu. Prethodno, istog dana, od 18 časova predstaviće se gosti iz Srpskog kulturnog centra u Puli izložbom plakata preminulog dizajnera Predraga Spasojevića koja se bavi plakatima koji su vezani za festival, najpre jugoslovenskog igranog filma, a kasnije i hrvatskog igranog filma u Puli. Za 27. avgust je zakazana promocija monografije o Mileni Dravić koju je napisala Anita Panić.

Mandina nagrada

Treći put zaredom biće dodeljena nagrada za najbolju komičnu ulogu i doprinos žanru komedije u srpskoj kinematografiji koja nosi ime preminulog legendarnog komičara Milorada Mandića Mande. Na predlog Radoša Bajića, "Contrast studios" i "Blic" su ustanovili nagradu koju su do sada za svoja ostvarenja dobili Nikola Kojo i Žika Todorović.