Capital.ba

Kampanja ‘Šuma je više od drveća!’ u Sarajevu

23.08.2019. / 7:45

SARAJEVO, Inicijativa za šumarstvo i okoliš (Forestry and Environmental Action – fea) započinje kampanju „Šuma je više od drveća!” koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

Službeni početak kampanje bit će obilježen postavljanjem urbane konstrukcije sutra u Sarajevu na platou ispred SCC-a gdje će građani biti informisani o mogućnostima održive upotrebe različitih proizvoda iz bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

Urbana konstrukcija će biti izložena do 14. septembra. Ona se sastoji od vertikalne bašte sa biljkama pročišćivačima zraka, plantažera i sistema za odlaganje/vezivanje bicikala.

Radi se o modularnoj, urbanoj postavci promjenjivog oblika, koju je za te potrebe dizajnirao dvojac mladih arhitekata iz Sarajeva, Kenan Muslić i Emina Čičkušić, te oplemenio adekvatnim biljnim materijalom Mehmed Mešanović.

Sama konstrukcija izrađena je od drveta iz privatnih šuma Srednjobosanskog kantona (pilot područja Programa) uz pomoć partnera i članova Asocijacije privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona (osnovane kroz Program).

Kampanja se fokusira na upoznavanje javnosti s mogućnostima uživanja u općekorisnim funkcijama šuma i održivog korištenja bogatog asortimana (drvnih i nedrvnih) proizvoda iz šume.

Kampanja se provodi u okviru faze II Programa “Jačanje zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima” kojeg provodi regionalna nevladina mreža fea zajedno sa Danskom savjetodavnom službom (Danish Forestry Extension- DFE) i drugim partnerskim organizacijama.

Program finansira Vlada Kraljevine Danske kroz Fond za jačanje civilnog društva – CISU.

– Vertikalna bašta je jedno od rješenja da u naše vrele urbane prostore unesemo prirodne materijale i zelenilo. Konstrukcija će predstavljati privremenu zelenu oazu koja treba da pomogne da se građani osjećaju smireno i opušteno i u samom centru grada. Kampanja ima za cilj da podstakne građane da zelenilo potraže i izvan grada i uživaju u blagodatima koje nam pruža šuma – navode iz organizacije fea.

Regionalna nevladina mreža Inicijativa za šumarstvo i okoliš osnovana je s glavnom svrhom unapređenja stanja okoliša i šuma u Bosni i Hercegovini i regionu.

Od samog osnivanja, vodeći princip fea-e bio je pružanje podrške vlastima i zajednicama, kao i privatnom sektoru, u odgovornoj upotrebi prirodnih resursa u skladu s legitimnim zahtjevima društva.

Organizacija fea je članica tri međunarodne organizacije: UNCCD CSO NETWORK, GEF-CSO NETWORK i UN Global Compact. Fena

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!