• Search form

22.08.2019 | 23:16

Nagrade 25. Sarajevo film festivala

Nagrade 25. Sarajevo film festivala

Film “Take me somewhere nice” rediteljke Ene Sendijarević, koprodukcija Bosne i Hercegovine i Holandije, proglašen je najboljim na 25. Sarajevo film festivalu (SFF), koji je svečano završen 22. avgusta u Narodnom pozorištu, a narednog dana prikazaće pobedničke naslove i novi hit Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”.

Žiri Takmičarskog programa dugometražnog igranog filma, na čelu sa švedskim rediteljem Rubenom Estlundom (Östlund), koji je odgledao naslova u konkurenciji, dodelio je Srce Sarajeva za najboljeg reditelja Eminu Alperu iz Turske za “Priču o tri sestre”.

Najboljom glumicom proglašena je Irini Jambonas za ulogu u filmu “Ukrug” Stefana Komandareva o Bugarskoj 30 godina posle pada Berlinskog zida iz ugla tri policijske patrole, rađen u bugarsko-srpsko-francuskoj koprodukciji. Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Levan Gelbakhiani za ulogu u filmu “A onda smo plesali” Levana Akina, koprodukciju Gruzije, Švedske i Francuske o plesaču Državnog plesnog ansambla Gruzije čiji se svet okreće naopačke dolaskom harizmatičnog kolege koji mu postaje i najveći konkurent, i najveća čežnja.

Ekipa filma “Take me somewhere nice” na crvenom tepihu, foto: SFF

Pobednički film jubilarnog SFF-a “Take me somewhere nice”, koji je imao regionalnu premijeru, govori o devojci koja napušta majčin dom u Holandiji i odlazi u rodnu Bosnu kako bi posetila oca koga nikada nije upoznala. Dok njen rođak Emir ismejava njen lagodan život na Zapadu, neporeciva seksualna privlačnost gura je u strastvenu vezu sa njegovim najboljim prijateljem, problematičnim Denisom. Nošen bezbrižnom mladalačkom energijom i naletom zrele spoznaje, buntovni trojac se upušta u avanturu kroz uzbudljivu unutrašnjost Bosne, koje postaje sve više nepredvidljivo.

Srce Sarajeva za najbolji film podrazumeva novčanu nagradu od 16.000 evra, nagrada za najboljeg reditelja je 10.000 evra, a glumačke nagrade su po 2.500 evra.

U žiriju su, osim Estlunda, bili i Bero Bejer (Beyer), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu na kojem je pobednički film 25. SFF-a takođe odneo nagradu nakon svetske premijere, te filmska autorka i producentkinja Funa Maduka iz Nigerije, glumica Jovana Stojiljković iz Srbije i rediteljka Teona Strugar Mitevska iz Severne Makedonije.

Žiri Takmičarskog programa igranog filma, foto: SFF

Najboljim kratkim filmom, na osnovu odluke žirija koji su činili producentkinja Dominik Velinski (Dominique Welinski) iz Francuske, švedska glumica Eva Rose i reditelj i scenarista Ognjen Glavonić iz Srbije, proglašen je “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića iz Srbije o ocu na samrti koji putuje sa sinom preko Istočne Srbije za Beograd da bi mu pronašao novi dom.

Srce Sarajeva za najbolji film, uz novčanu nagradu od 2.500 evra, ujedno obezbeđuje i kvalifikaciju za razmatranje za nominaciju za Oskara.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je rumunskom filmu “Poslednje putovanje na more”, čiju režiju potpisuje Adi Voicu.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dodeljeno je ostvarenju “Kad su rasle japanske jabuke” azerbejdžanskog reditelja Hilala Bajdarova, na osnovu odluke žirija koji su činili umetnička direktorka festivala Visions du Réel u Nionu Emilie Bujès, umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu Orwa Nyrabia i direktor Factuma i ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je bosansko-hercegovačkom dokumentarcu “Gomila materijala” rediteljke Sajre Subašić.

U konkurenciji studentskih filmova, koje je ocenjivao žiri na čelu sa izraelskim rediteljem Nadavom Lapidom, pobedio je “Šerbet” Nikole Stojanovića iz Srbije.

Nagrada za ljudska prava dodeljena je mađarskom filmu “Euforija postojanja” Réke Szabó.

Počasno Srce Sarajeva dobili su 16. avgusta na otvaranju 25. SFF-a meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro González Iñárritu) i poljski Pavel Pavlikovski (Paweł Pawlikowski), a narednih dana ta prestižna nagrada uručena je i francuskoj glumici Izabel Iper (Isabelle Huppert) i britanskom glumcu Timu Rotu (Roth), koji su održali i zanimljive masterklasove.

Jubilarni SFF svečano je otvoren 16. avgusta u Narodnom pozorištu uručenjem nagrada Počasno Srce Sarajeva rediteljima Alehandru Gonzalesu Injarituu i Pavelu Pavlikovskom, te svetskom premijerom filma “Sin” rediteljke Ines Tanović, jednim od devet ostvarenja iz regiona Jugoistočne Evrope u trci za glavne nagrade.

Uz fokus na kinematografije zemalja Jugoistočne Evrope u takmičarskim programima sa ukupno 53 filma, jubilarni SFF prikazao je rekordnih 270 filmova iz više od 50 zemalja, od kojih je čak 68 imalo svetske premijere, 12 međunarodne, a mnogobrojni regionalne.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav