Analitičari različito o predizbornim kombinatorikama na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Po završetku vanredne sednice i raspuštanju Skupštine Kosova, politički analitičari na Kosovu, ali i u Srbiji, različito tumače predstojeću predizbornu kampanju i izbore.

Poznavalac političkih prilika na Kosovu Momčilo Trajković naglašava da su izbori veoma važni, jer su stopirani svi politički procesi, od dijaloga do takse koja je još uvek na snazi. On ocenjuje zanimljivom mogućnost  formiranja koalicije Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja, dok u koaliciji Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske stranke ne vidi nikakvo odstupanje od dosadašnje politike Vlade. Kada je reč o učešću Srba na ovim izborima, Trajković kaže:

„Pitanje je kolko će albanska strana videti šansu ovim drugim strankama koje se protive Beogradu da im pomogne da  dođu do boljih rezultata, što bi u stvari bilo mešanje unutrašnje srpske stvari to ne bi bilo dobro, a najbolje bi bilo kada bi i Beograd i Priština  dozvolili da se kosovski Srbi autentično organizuju i  na taj način dođu do autentičnih predstavnika“, rekao je Trajković.

Vanredni parlamentarni izbori nisu novina na Kosovu, smatra analitičar Fadilj Ljepaja, koji nakon njihovog održavanja ne očekuje veće promene, prenosi RTK2.

“Sve se svelo na regrupisanje oko dijaloga, oko razgovora i pregovora sa Beogradom, zapravo je u pitanju odnos snaga u regionu, po kome se ravnaju i naše političke snage, zato je počelo da prevaginje u onom pravcu da se razgovori nastavljaju i da se postigne neki dogovor, imamo na kraj krajeva i američku inicijativu koja pogoduje svemu tome, ja vidim da to utiče na ove izbore ovde”, kaže Ljepaja.

Da je važno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosov,smatra politički analitičar iz Beograda Mišel Zubenica, koji naglašava da bi nova kosovska vlada trebalo da bude spremna na kompromise.

„S obzirom da je do sada Haradinajeva vlada zaista imala vrlo loše jednostrane poteze koje su urušavali mogući dijalog i dogovor sa Beogradom,  svakako da bi i Međunarodna zajednica pa i mnogi u regionu  želeli da naredna kosovska vlada više bude otvorena ka kompromisu, da to bude vlada koja će da ukine takse prema robi iz centralne Srbije i koja će da se vrati za pregovarački sto“, rekao je analitičar Mišel Zubenica.

Povodom predstojećih izbora na Kosovu oglasio se i lider Narodne stranke Vuk Jeremić koji je najavio bojkot izbora na Kosovu, tvrdeći da ne postoji dovoljno prava za slobodno izražavanje volje.  Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri  je izjavio da će deo ogranka Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija u Mitrovici, čiji je bio član, postati deo Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari