DVA VELIKA JUBILEJA U STAROM RASU: Svečanosti predvodi patrijarh Irinej
Foto: Damir Dervišagić

Proslava

DVA VELIKA JUBILEJA U STAROM RASU: Svečanosti predvodi patrijarh Irinej

Društvo -

Liturgija Biće proslavljeno hiljadu godina od prvog pisanog spomenika raške eparhije i osam vekova samostalnosti SPC

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska ove godine, 7. i 8. septembra, proslavlja dva velika jubileja - 1.000 godina od prvog pisanog spomenika raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a svečanosti u Rasu predvodiće patrijarh srpski Irinej.

Kako prenosi TV Hram, episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je verni narod da saborno proslave ova dva značajna jubileja u Starom Rasu, koji je kolevka srpske države.

- U subotu, 7. septembra, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u 17 časova episkop Teodosije će sa arhijerejima služiti večernju službu, nakon koje će u 18 časova biti održana svečana akademija. Narednog dana, u nedelju, s početkom u devet časova biće služena sveta arhijerejska liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Irinej - javila je ova televizija.

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu, u kojoj će biti proslavljena ova dva jubileja, predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije. Crkva se nalazi dva kilometra severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz osmog veka, ali je verovatno i starijeg datuma.

Kurir / M. B.

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track