Književnost

Biti kočićevac znači ostati i boriti se

Biti kočićevac znači ostati i boriti se
Foto: N.N. | Biti kočićevac znači ostati i boriti se

BANJALUKA - Veče mlađih pjesnika "Na Kočićevom tragu" u srijedu uveče u parku "Petar Kočić" u okviru 54. "Kočićevog zbora", a u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, održano je treću godinu zaredom.

Pred mnoštvom okupljenih ispred velelepnog spomenika, podignutog između dva svjetska rata, u čast Petra Kočića, nastupili su mladi pjesnici: Marija Đurić, Selena Berić, Nikola Paripović, Aleksandra Madžar, Danko Kuzmanović, Saša Baštinac, Stefan Višekruna i Aleksandra Marilović, dok je Milan Rakulj, inače novinar "Nezavisnih", ovo veče bio u dvostrukoj ulozi - u ulozi pjesnika i moderatora programa. Gost iznenađenja bila je i Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnovne škole "Dostitej Obradović" i ovogodišnja dobitnica nagrade "Zmijanjče".

"Vodeći osam mlađih pjesnika i učestvujući u programu zajedno s njima i ovaj put sam poput starine Relje Kneževića postavljao pitanje: 'Ideš li, rode?' Mlade pjesnikinje i pjesnici bili su na visini zadatka koračajući naprijed poput Relje i njegovog sinovca Vuje. Moj i njihov glas će, sasvim sigurno, u nedjelju nadjačati šatorski pjevači u Stričićima, ali neka ostane zabilježeno da smo i ove godine hrabro i bez predaje koračali 'kroz mećavu'", kazao je Rakulj.

Publika u Banjaluci prvi put imala je priliku da vidi nastup i novinara "Glasa Srpske" Danka Kuzmanovića, te da sazna da i on piše poeziju. Iako ima spremnu prvu knjigu za objavu, Kuzmanović do sada nije objavljivao, niti je prije ove večeri nastupao.

"Prvi nastup je sa sobom nosio kaleidoskop emocija. Zanimljivo je što u životu ništa nisam radio malim koracima, pa je tako i ovo veče sa talentovanim pjesnicima i prijateljima bilo veliki korak za mene. Možda bi situacija bila drugačija da nisam bio pod spomenikom Petra Kočića, koji kao da govori 'sloboda' i 'oslobodi se'. Prijateljica koja me je gledala iz publike je rekla kako sam prije čitanja prve pjesme pogledao gore prema njemu, ja se toga ne sjećam", podijelio je svoje utiske Kuzmanović. O mladima na Kočićevom tragu govorila je i Aleksandra Marilović iz Dervente, iza koje su već tri knjige poezije, jedan roman i niz nagrada.

"Kočića, sentimentalnog buntovnika, književnika, vatrenog pobornika slobode, doživljavam veoma prisno - kao našeg zajedničkog djeda. Stajati pod njegovim budnim okom i gordim brkom znači priznati i potvrditi sve ono što Kočić jeste bio.

A pored toga, što je bio uzor inteligenciji prije Prvog svjetskog rata, biti kočićevac danas znači ne samo biti obožavalac njegovog književnog djela, nego neko ko je spreman da nastavi njegov put. To znači između mržnje i ljubavi prema ovoj zemlji izabrati ostati i boriti se za svoj komad neba. Ja ostajem", zaključila je Marilovićeva. Sinoć je na istom mjestu trebalo biti održano veče satire, dok je za večeras sa početkom u 20 časova zakazano veče drame. U Beogradu je juče održan "Kočićev dan", koji je počeo polaganjem cvijeća na Kočićev grob u Aleji velikana na Novom groblju. Vijenac je položio šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije