Svet

0

Izraelski predsednik: Odnosi sa SAD ne zavise od jedne stranke

Izraelski predsednik: Odnosi sa SAD ne zavise od jedne stranke

Izvor: Foto: Beta/AP/Susan Walsh

U telefonskom razgovoru s predsednicom Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, članicom Demokratske stranke, Rivlin je rekao da odnosi između Izraela i SAD oslikavaju vezu između naroda oslonjenu "na istorijske veze, duboko i jako prijateljstvo i zajedničke vrednosti koje nisu zavisne od jedne određene partije".

Rivlinova izjava smatra se porukom predsedniku SAD Donaldu Trampu, pošto je on juče izjavio da će američki Jevreji koji na izborima 2020. budu glasali za Demokratsku stranku pokazati "potpuni nedostatak znanja i veliku nelojalnost".

Rivlinov kabinet je danas saopštio da je predsednik Izraela pozvao Pelosi "u svetlu nedavnih događaja", da joj se zahvalio za posvećenst odnosima dve zemlje i naveo da je ona "istinski prijatelj".

Izraelski mediji navode danas da je Rivlin razgovarao s Pelosi u nastojanju da spasi veze Izraela s američkom Demokratskom strankom pošto je jevrejska država prethodnih dana postala političko pitanje koje podstiče podele u SAD i preti da naruši decenijsku podršku obe stranke Izraelu.

Trampovu izjavu oštro su osudile jevrejske organizacije u SAD i optužile ga da koristi antisemitske izraze.

Izrael je nedavno, na Trampov zahtev, zabranio ulazak u zemlju članicama Kongresa SAD iz Demokratske stranke, Ilhan Omar i Rašidi Tlaib, oštrim kritičarkama izraelskog odnosa prema Palestincima.

Uz Rivlina, Trampa je u Izraelu kritikovao jedino Ajman Odeh, vođa stranke Hadaš čiji su članovi uglavnom Arapi.

"Ne znam šta je odvratnije - antisemitske izjave predsednika SAD Donalda Trampa ili licemerno ćutanje (izraelskog) premijera Benjamina Netanjahua", rekao je Odeh.

Izraelski ministar energetike Juval Stajnic ocenio je da Izrael "održava dobre odnose i sa demokratama i sa republikancima", da mora tako da nastavi i da "ne sme da se meša u politička neslaganja u SAD" jer ima pristalice i prijatelje u obe partije.

Izraelski mediji podsećaju da je Tramp više puta izrazio nezadovoljstvo zbog svoje nepopularnosti među američkim Jevrejima, uprkos podršci Izraelu, odluci da prizna Jerusalim kao samo izraelski i da preseli Ambasadu SAD u taj grad.

Na izborima za Kongres SAD u novembru 2018. godine, na polovini Trampovog mandata, 75 odsto američkih Jevreja glasalo je za demokrate, sudeći po izlaznim anketama, četiri odsto više nego na predsedničkim izborima dve godine ranije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR