Zabranjena američka raketa poruka Kini?

U intervjuu za “Fox News” američki ministar odbrane Mark Esper posbeno se dotakao nedavnog lansiranja američke krstareće rakete koja je do sada bila zabranjena.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 22.08.2019.

11:57

Zabranjena američka raketa poruka Kini?
Ilustracija: Depositphotos/3DSculptor

On smatra da se ovaj potez, između ostalog, može posmatrati kao poruka Kini.

“Želimo da budemo sigurni, da ako moramo, imamo mogućnost da reagujemo na loše ponašanje Kine sopstvenom mogućnošću da je napadnemo”, rekao je Esper, koji se trenutno nalazi u poseti azijskim zemljama.

Upitan da li je odabrao Aziju kao svoje prvo putovnje, jer smatra da je Kina najveća sigurnosna pretnja SAD, Esper je rekao da je Kina prioritet američkom Ministarstvu odbrane.

On je opisao Peking kao dugoročng strateškg konkurenta Vašingtona, uz obećanje da se SAD neće povući iz tog regiona.

“Mislim da je dugoročno Kina veći izazov, obzirom na njenu ekonomsku moć, političku važnost i ambicije”, nagalasio je.

Trka u naoružanju i propast Sporazuma o likvidaciji raketa

Povodom lansiranja rakete oglasio se i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji rekao je da je ispitivanje američke krstareće rakete uz primenu uređaja za lansiranje MK-41 ugrožava arhitekturu strateške stabilnosti i stvara novu opasnu spiralu trke u naoružanju.

Pentagon je 18. avgusta objavio da je testirao konvencionalne krstareće rakete kopnenog baziranja, koje su do sada bila zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa prestalo je 2. avgusta. Sporazumom su bile zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog Sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: