Nušićijada 2019 u Beogradu i Ivanjici od 23. do 25. avgusta 1

Jubilarno deseto izdanje festivala koji promoviše humor satiru i zabavu „Nušićijada”, biće održano u periodu od petka 23. avgusta do nedelje 25. avgusta u Beogradu i Ivanjici.

Udruženje građana KudeS iz Ivanjice obnovilo je ovaj festival i već drugu godinu ga održava u progonstvu i bez podrške lokalne samouprave.

U okviru bogatog programa “prognane, a slobodne, druge, a desete” Nušićijade, Novi Optimizam je pripremio nekoliko događaja:

U petak 23. avgusta na Dorćol Platzu, tokom večeri kojom se otvara ovogodišnja „Nušićijada“, posetioci će imati priliku da vide izložbu novih karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića pod nazivom„Karikature protiv diktature“, ali i da pogledaju kratak film „Karikature od naših života: Corax i Petričić- godinu dana kasnije“. 

Sa voditeljima, Darkom Mitrovićem i Markom Stepanovićem, razgovaraće Predrag Koraksić, Dušan Petričić i Branislav Guta Grubački, osnivač pokreta „Novi Optimizam“.

Program na Dorćol Platzu počinje u 19 časova, dok je okvirno vreme početka razgovora „Snaga crteža: da li su karikature jače od diktature“ 20 časova.

Druženje na Dorćol Platzu je ujedno dobra prilika da udruženja „KudeS“ i „Novi Optimizam“, kao organizacije koje su prognane iz svojih gradova i institucija zajednički pozovu na Novu solidarnost. 

U tom cilju, biće otovren jedinstveni prostor, Depo Nove solidarnosti i započeti formiranje zbirke predmeta u pokretu.

Svi zainteresovani mogu da doprinesu ovoj zbirci poklanjanjem svojih predmeta, uspomena i zapisa koji za njih znače solidarnost, ali i da kažu šta oni podrazumevaju pod pojmom solidarnost i zašto je ona važna u ovom teškom vremenu! 

U subotu 24. avgusta program se nastavlja u Ivanjici, a lokacija je naselje Prilike, mesto Darijevića reka. 

U jednom specifičnom i drugačijem ambijentu ponovo će biti izložene „Karikature protiv diktature“, dok će sa voditeljima Markom Vidojkovićem i Nenadom Kulačinom na temu „Snaga umetnosti i aktivizma: šta im je uloga?“ razgovarati muzičar Dragoljub Đuričić, reditelj Vojkan Arsić i Branislav Grubački.

U nedelju 25. avgusta obeležava se „50 godina Filosofije palanke“. 

Tim povodom, u Kući Radomira Konstantinovića (adresa Milana Mihajlovića 5, Ivanjica) u 12 časova biće održan razgovor „Matine za istoriju“.

Učestvuju  dr Milivoj Bešlin, Živan Berisavljević, Milan Vlajčić, dr Slobodan Ilić, mr Vladimir Marović, dr Ivan Milenković, dr Latinka Perović, prof. dr Gojko Tešić i Radivoj Cvetićanin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari