AKTUELNO

Bivši šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da je dobro što je došlo do razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim američkim državnicima.

– Dobro što je došlo do tih razgovora, ali ne očekujem promenu američke politike prema Prištini, jer je to toliko velika sila i toliko velika inercija kojom oni idu tako da ta njihova promena i kurs zahtevaju određeno vreme. Ali u svakom slučaju dobro je da se razmene iskustva i gledišta, da se vidi šta razmišlja i naša strana u tom direktnom kontaktu na tako viskom nivou - kaže Čović za Novo jutro.

Foto: TvPink Printscreen

- Neka velika pomeranja u njihovim stavovima, nisma video. Tačno je da sa dolaskom Trampa Amerika ima nešto drugačiji, možda fleksibilniji pogled na ovaj problem sa Kosovom, imajući u vidu da su oni faktički finansijeri, tvorci ovakvog stanja i ovakvog ambijenta na prostoru KiM - podseća Čović i dodaje kako smatra, da SAD shvataju neke stvari.

-Naši kontakti treba da se usmere još više prema kabinetu Trampa, tamo je Bolton koji razume određenu problematiku Zapadnog Balkana - ističe Čović.

Kako smatra, nešto sasvim normalno je da se ukinu takse.

-Nije normalno uvođenje tih taksi u novembru. Predsednik je rekao da će biti ukinute u decembru, ali ja ne vidim da mogućnost da se to dogodi pre imajući u vidu da ćemo danas izvesno znati da li će na KiM biti izbora ili ne – kaže on.

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost komentarišući Vučićev sastanak sa Pompeom, smatra da se nije dogodilo malo čudo, već veliko, podsetivši da je SAD najveća sila savremenog sveta, čija se politika teško menja i definiše.

Foto: TvPink Printscreen

-Činjenica je da je do pre godinu dana bilo nezamislivo da će Amerikanci ponovo otvoriti pitanje Kosova i da će govoriti o kompromisu između Srba i Albanaca, jer stav koji se tada čuo iz SAD je bio da je ta stvar završena - podseća Dragišić, dodajući da je sada opet otvoreno to pitanje i da u tim pregovorima Srbija mora dobiti nešto.

- Situacija na terenu je dosta kompilikovana, kada bi situacija na KiM bila stabilna, kada bi imali odgovorno rukovodstvo, mislim da bi se došlo do rešenja i to vrlo lako, ali je problem jer ne znamo šta će se dogoditi - ističe on.

-Bojim se da Srbija i međunarodna zajednica još dugo neće imati sa kim da razgovaraju i da neće biti dugo ni jednog političkog aktera sa albanske strane, koji će moći da postigne taj kompromis koji je potreban - smatra Dragišić.

Kako smatra, bilateralni odnosi između Srbije i SAD se značajno popravljaju, ovaj sastanak, kako kaže, nije bio samo kurtoazan, već je dugo trajao i Pompeo je napisao na Tviteru da je bio produktivan.

-Ali je činjenica da je razgovor trajao dugo, da se Vučić sastao sa veoma važnim ljudima u SAD, da ovo nije prvi razgovor. Ono čemu su se neki podsmevali, a to je diplomatska akcija naših političara i nazivali je besmislenom, sada se vide rezultati, a mislim da će se tek u budućnosti videti - zaključio je on.

#Nebojša Čović

#Zoran Dragišić

'