Srbija

Četvrtak, 22.08.2019.

11:10

Od sledeće godine poslodavci će plaćati manji porez i doprinose za zaposlene VIDEO

Prema najavama Ministarstva finansija, od sledeće godine poslodavci će plaćati manje poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

Izvor: B92, Prva TV

Od sledeće godine poslodavci će plaćati manji porez i doprinose za zaposlene VIDEO
Foto: Prva TV

Taj namet trenutno iznosi od 62 do 64 odsto - u zavisnosti od visine plate. Iako se ne zna koliko će iznositi smanjenje stručnjaci su saglasni da suficit u budžetu omogućava i smanjenje nameta i povećanje plata i penzija.

Ipak, upozoravaju da se treba kretati u okviru jednog procenta BDP-a, odnosno 50 milijardi dinara.

Direktorka za regulatornu reformu u NALEDu, Jelena Bojković, za PRVA TV kaže da smo prošle godine imali oko 32 milijardi dinara suficita, i da je izvršeno umanjenje opterećenja rada za 0,75 odsto.

Bojković kaže da je odavno došlo vreme da se nameti na zarade zaposlenih smanje i da je jedini način da se ekonomija podrži upravo smanjenjem poreza i doprinosa.

"80 odsto privrednika kaže da su najveće opterećenje u njihovom radu porezi i doprinosi na zarade radnika, koji su skupi kada pitate domaćeg privrednika." kaže ona i dodaje da ti porezi iznose oko 39,2 odsto od ukupne sume koja se isplati, a prosek u Evropi je oko 41 odsto, što znači da je Srbija ispod proseka, to jest opterećenja su manja.

Ističe primer sistema oporezivanja zarada kod sezonskih radnika u poljoprivredi koji je uveden prošle godine. Sezonci rade svega par dana, dok se poslodavci susreću sa raznim komplikacijama u administrativnom delu, a porezi i doprinosi su preveliki.

2017. godine bilo je prijavljeno svega 3,500 sezonskih radnika, a ove godine je uveden elektronski sistem gde je proces znatno olakšan poslodavcu, koji putem mobilne aplikacije u svega nekoliko minuta može da prijavi svog potencijalnog radnika.

"Uveden je sistem u kome poslodavac plaća samo 300 dinara po radniku. 2017. godine je bilo prijavljeno 3,500 radnika a u prvih šest meseci ove godine 17,000 radnika." isitče Bojković i kaže da upravo zbog smanjenja poreza od 50 odsto, sa 600 na 300 dinara, i olakšanja administrativnog postupka mnogo veći procenat poslodavaca sada prijavljuje svoje radnike.

"Kad se smanje porezi i doprinosi, kada se administrativno olakša postupak zapošljavanja, u tom trenutku vi dobijate pet ili 10 puta više prijavljenih radnika", istakla je Bojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: