VOA: SAD spremne za ponovne razgovore sa Severnom Korejom

Izlaskanik SAD za Severnu Koreju Stiven Bigan rekao je da je Trampova administracija spremna da obnovi zastale pregovore o severnokorejskom nuklearnom programu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

10:35

VOA: SAD spremne za ponovne razgovore sa Severnom Korejom
Ilustracija: Depositphotos/bedobedo

Govoreći u sredu u Seulu, gde se sastao sa južnokorejskim zvaničnicima, Bigan je rekao da su SAD "spremne na angažman čim stigne odgovor od naših kolega iz Severne Koreje".

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru ranije ovog meseca da je primio pismo od severnokojreskog lidera Kim Džong Una u kome on izražava želju "da se sastane i započne pregovore" nakon okončanja združenih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Severna Koreja te vojne vežbe, koje su završene u utorak, vidi kao pretnju po svoj opstanak.

Od kraja prošlog meseca izvela je šest proba balističkih raketa za koje je Kim rekao da su odgovor na vojne vežbe.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je u utorak da je zabrinut zbog poslednjih raketnih proba, za razliku od Trampa koji je umanjivao njihov značaj.

Dva poslednja projektila, lansirana prošlog petka, letela su 230 kilometara pre nego što su pala u teritorijalne vode Severne Koreje.

Da su bili usmereni drugačije mogli su stignu do Južne Koreje kao i do američkih vojnika i civila koji tamo žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: