Svet

0

VOA: SAD spremne za ponovne razgovore sa Severnom Korejom

Autor: SA

Izvor: Beta

VOA: SAD spremne za ponovne razgovore sa Severnom Korejom

Izvor: Foto: Beta/AP/Lee Jin-man

 

Govoreći u sredu u Seulu, gde se sastao sa južnokorejskim zvaničnicima, Bigan je rekao da su SAD "spremne na angažman čim stigne odgovor od naših kolega iz Severne Koreje".

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru ranije ovog meseca da je primio pismo od severnokojreskog lidera Kim Džong Una u kome on izražava želju "da se sastane i započne pregovore" nakon okončanja združenih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Severna Koreja te vojne vežbe, koje su završene u utorak, vidi kao pretnju po svoj opstanak. Od kraja prošlog meseca izvela je šest proba balističkih raketa za koje je Kim rekao da su odgovor na vojne vežbe.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je u utorak da je zabrinut zbog poslednjih raketnih proba, za razliku od Trampa koji je umanjivao njihov značaj.

Dva poslednja projektila, lansirana prošlog petka, letela su 230 kilometara pre nego što su pala u teritorijalne vode Severne Koreje. Da su bili usmereni drugačije mogli su stignu do Južne Koreje kao i do američkih vojnika i civila koji tamo žive.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR