VUČIĆ PORUČIO IZ NJUJORKA: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa; SAD su postigle ono što su htele za Kosmet još 2008. godine

Tanjug

21. 08. 2019. u 19:47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa - ne dolazi u obzir i da na to kao predsednik Republike a ni parlament nije spreman

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ЊУЈОРКА: Не долази у обзир да Албанци добију све, а ми ништа; САД су постигле оно што су хтеле за Космет још 2008. године

Aleksandar Vučić; Foto: P.Mitić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mogućnost da kosovski Albanci dobiju sve, a mi ništa - ne dolazi u obzir i da na to kao predsednik Republike a ni parlament nije spreman i da je to preneo američkim zvaničnicima tokom razgovopra u Njujorku.


Vučić je rekao šta su naši stavovi i da "mogućnost da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno.


"A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije", rekao je Vučić za RTS.


Dobro je to što podržavaju naš evropski put, a drugo je to da ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor između Beograda i Prištine, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca, obajšnjava poruke Stejt depratmenta.


"I ono što je loša stvar i ono što je drugačije u odnosu na raniji period , ali ne sasvim novo, to je da oni traže međusobno priznanje. Suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo rekao bih negde pod tepih stavljali sami zahteve velikih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim snovima i mitovima. Naše srpske uši su neretko nežne da čujemo sve ono što zaista misle o Srbiji i odnosu sa Prištinom", rekao je on.



Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:


"Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za dosnošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međuanrodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo."


Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti.


U tom saopštenju, dodao je, postoje dve dobre i jedna koja je loša po nas.Vučić je rekao šta su naši stavovi i da mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom.


VUČIĆ: SAD SU POSTIGLE ONO ŠTO SU HTELE ZA KOSMET JOŠ 2008. GODINE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike rekao je da su SAD po pitanju KiM postigle ono što su želele još 2008. godine i da je zato naša pozicija u SAD teža nego na drugim mestima.

Kako kaže, tada je srpska vlada nakon proglašenja nezavisnosti od strane Prištine izdala samo jedno saopštenje. Upitan kakav bi mogao da bude kranji ishod dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić je podsetio na predlog o razgraničenju koji nisu želeli da podrže međunarodna zajednica, Albanci i mnogi političari u Srbiji koji su, prema njegovim rečima, spremni da podrže albanske interese, a da ne podrže srpske interese.

"Evropska unija posebno Nemačka je protiv razgraničenja, dok su SAD otvorene i njih ne zanima kakav će biti dogovor. Oni nisu oduševljeni Vučićevom idejom jer su oni priznali KiM u ovakvim granicama, ali bi želeli samo da se dođe do obostranog priznanja", istakao je Vučić i dodao da je pozicija Srbije teža u SAD nego na drugim mestima zbog različitih stavova po ovom pitanju.

Vučić je dodao da ipak ne želi da priča o kranjem ishodu, jer, kako je naveo, u tom slučaju bi Srbi sami hteli da se sklone iz pregovora što sada on nikako ne želi.

Dodao je, međutim, da se u poslednjih šest-sedam godina pojavila u Srbiji nova sila "kojoj neki pokušavaju da objasne kako na KiM postoji malo srpskih interesa".


VUČIĆ: MORAMO RAZUMETI STAV SAD, TO NE ZNAČI DA PRIZNAJEMO NEZAVISNOST KOSOVA

Moramo da razumemo stav SAD, ali to ne znači da ćemo priznati nezavisnost Kosova, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručivši da će Srbija nastaviti da se bori za interese srpskog naroda.

Vučić je za Glas Amerike (VOA) kazao da ne može da razume ono što pišu pojedini naši mediji kako je Tramp promenio politku prema Srbiji da će sve će biti drugačije

"Oni su priznali nezavinost KiM i to se neće promeniti. Mi tražimo da se borimo za svoj interes i da izvučemo za naš narod i Srbiju naviše što možemo. Ali, krećemo se po tankoj žici, u okvirima koji su užasno mali, lomljivi i tanki i dajemo sve od sebe trudeći se da izvučemo najviše što možemo za našu zemlju".

Vučić kaže da se u Srbiji svi pravimo pomalo blesavi kao da ne znamo o čemu se radi po pitanju KiM.

Naveo je da su vlast i međunarodna zajednica 2000. godine govorili da je pitanje KiM isključivo demokratsko pitanje, zatim da su govorili "standardi pre statusa".

Takođe, kako je rekao, dočekivali su Havijera Solanu iz NATO i govoreći da nisu bombardovali Srbiju već Milsosevića i 2004. smo na KiM imali martovski pogrom i paljenje srpskih svetinja, rekao je Vučić.

"Reakcija naše države je bila nikakava. Umesto toga su svađali unutar vlasti ko će da bude velika vlasti".

Vučić dodaje da je zatim usledilo prgolašneje nezavisnosti Kosova 2008. godine i da je tada i SAD priznala Kosovo, kao gotovo sve važne zapadne zemlje.

"Je l zaista imislite, iako je Srbija jača ekonomski i vojno i ima veće poštovanje i ugled usvetu da smo u mogućnosti da menjamo odluku SAD?", zapitao je Vučić i dodao da ne želi da izigrava nacionalnog heroja.

Ističe da je naša pozicija po pitanju KiM teška i da neće biti lakša, kao i da je važno što smo pokazali da možemo da guramo zemlju napred u ekonomskom i političkom smislu.

Vučić navodi da su dobre posledice razgovora koje je imao sa zvaničnicima SAD i da će možda doći opet za mesec dana u SAD i da će imati i "više razgovora sa svim svetskim državnicima".

Zahvalio je američkim zvaničnicima što su hteli da saslušaju poziciju i mišljenje Srbije iako ti razgovori nisu bili laki.


VUČIĆ: NASTAVAK DIJALOGA, REALNO TEK U DECEMBRU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da ne očekuje da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći pre decembra, kada očekuje, uz snažni pritisak SAD, ukidanje taksi koje je Priština uvela pre godinu dana.

„Mislim da oni svakako do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse, jer je trenutno prestiž i glasovi u Prištini dobijaju samo kada se najgore govori o Srbiji, neretko i o srpskom narodu“, pojasnio je Vučić koji se nalazi u poseti SAD u izjavi za RTS.

Vučić je istakao da je iluzorno očekivati da bilo ko u tim uslovima prediyborne kampanje traži ono što je racionalno i normalno, a to je da ukinu anticivilizacijske takse.

"Verujem da će se u decembru uz snažni pritisak SAD to dogoditi“, zaključio je on"


VUČIĆ: NEMA NIKAKVE PROMENE FORMATA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se varaju svi koji misle da bilo ko može da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci i dodao da je ubeđen će se zapadne sile, iako postoje izvesne tenzije među njima, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

Vučić, koji boravi u Njujorku, upitan da li SAD preuzimaju rešavanje kosovskog problema od EU, kazao da se EU uvek konsultovala sa Amrikancima.

„Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci varaju se“, objasnio je on u izjavi za RTS.

Iako su odnosi između Evropske nije i SAD trenutno prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica gde postoje anti-Tramp tonovi,Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

„Moramo da se spremimo za to da budemo dovljno čvrsti ali i racionalni, razumni i da znamo šta je je ono što je realno i šta moramo da uradimo da bi sačuvali mir i istovremeno ekonomsko napredujemo“, poručio je on.


VUČIĆ: AKO POMERIMO ZA PEDALj STAV SAD, NAPRAVILI SMO ČUDO


Makar za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, a verujem da to uspevamo da uradimo, napravili smo malo čudo, izjavio je danas u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Predsednik je rekao za RTS da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.


"Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu", poručio je Vučić.


Veruje da ljudi u Srbiji kada biraju rukovodstvo, biraju ozibljnost i odgovornost, a ne šarene laže i one koji kažu "sa nama će biti sve će lako".



Vučić dodaje da su oni koji su došli na vlast 2000. govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, pa da su govorili "standardi pre statusa" i da je usledio martovski pogrom 2004. godine, kao i da su reagovali na proglašenu nezavisnost Kosova 2008. samo sa dva saopštenja i da je tada 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.


Ističe da ova vlast radi mnogo pametnije po pitanju KiM iako su uslovi veoma teški.


"Ne razgovaram sa svama zato što bi da kukam na bilo koji način, već želim da kažem da ćemo raditi marljivo i borbeno. Mi ćemo da štitimo narod na KiM, da se borimo za naše interese. Hvala Pomepu, Palmeru i Vilsonu koji su hteli da me saslušaju, sastanci sa svakim od njih su trajali najmanje sat i po trajali".


Vučić je, takođe, rekao da se oni najviše pitaju, pored Boltona sa druge strane o odnosima Beograda i Prištine.


"Ko god podcenjuje Sjedinjene Države, ne mora meni da drži predavanje kako se stvari odvijaju i menjaju u svetu, ali ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovimopžemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo mnogo vara", istakao je Vučić.


Kako je kazao, danas u bilateralnim odnosima između SAD i Srbije postoji više razumevanja nego što je to bilo ranije i što je dobro za naš narod.


"Ali to ne znači da će se dešavati čuda kao što ponekad veruje naš narod", poručio je Vučić


VUČIĆ: OVE GODINE PREMAŠUJEMO REKORDNU 2018. GODINU ZA 30-40 ODSTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, na osnovu razgovora sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, da može da se dogodi da će Srbija po obimu direktnih stranih investicija premašiti ove godine prošlu godinu koja je bila rekordna.

„Prošle godine smo po direktnim stranim investicijama, kako je naveo 'Fajnanšel tajms' u celom svetu bili šampioni, a može da se dogodi da ćemo ove godine prošlogodišnje rezultate premašiti za 30 do 40 odsto“, rekao je Vučić za RTS iz Njujorka.

Da bismo to postigli, poručuje, neophodno je da nastavimo da vodimo pametnu, mudru i odgovornu politiku.

I u Americi, kaže, svi su mu čestitali na odličnim ekonomskim rezultatima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

22.08.2019. 06:56

@Ivana - A sto bi se drugo trazili? Pregovara se o nacinu kako to reci gradanima Srbije i o cijeni. Desetak tvornica ili sto oruzja kao i puna podrska eurointegracijama je cijena. 6ivi bili pa vidjeli.

Rasinski

21.08.2019. 23:02

Mora da se uvaži aktuelna rezolucija 1244 po kojoj je Kosmet sastavni deo Republike Srbije. nikako drugačije!

Bane kan

22.08.2019. 05:01

@Dara - Na sto li si ti ponosan. Kaze covek sve je izgubljeno, ne kaze da je izgubii njegov sef milosevic. I sada skuplja mrvice. Tuzno. Kosovo mora da se podeli da bi srbi dali albancima njihovu drzsvu na kosovu. To nema alternativu. Plus moramo da dobijemo zasticene zone oko manastira, ali to nece biti problem, to ce za albance biti prilika da zarade od turizma, srba koji ce da obilaze .manastire.

Ivan petrovski

22.08.2019. 01:21

Vučić će potpisati uskoro Sporazum o mesobnom priznavanju samostalnosti Kosova , a kojime će se anuliratinsve raniji akta, kao rezolucija UN 1244 i druga akta koja su regulisala odbose Srbije i Kosova. Kosovo ce tim aktom moci posatit clanica svih madjunarodnih asocijacija , UN , Interpola, FIFE, UNESCA, pa ce tako moći podići optuznice protiv ratnih zločinaca u Srbiji , a što do sada nije mogla.

Лазарев Град

22.08.2019. 02:39

пуна подршка Вучићевим ботовима

Мр Радомир Шћепановић

22.08.2019. 03:14

Порука из Београда! Не долази у обзир да шиптари добију милиметар Србије!

Skene

22.08.2019. 06:16

Trebalo je Amerima dati bazu jos 1998 kad je za njih OVK bila teroristička organizacija. Dozvolili bi da počistimo smeće. Ovako sila boga ne moli, uvek jačk dobije što želi. Fizički nemamo granicu sa Rusijom. Sada izvući najbolje za naro uz ekonomsko blagostanje jer ja ne želimda ratujem. Hoću da živim da radim da mi deca rastu da putujem...

Ina

22.08.2019. 06:17

Ne damo ono sto je nase i u potpunosti se slazem sa predsednikom kao sto i veliku podrsku pruzam do kraja.

seljak LA

22.08.2019. 06:55

Neki su od ranije napravili s****e, a sad Vucic mora da vadi kestenje iz vatre, Treba neko obratiti paznju i na tamosnje Srbe , citam da su se albanci razleteli i kupuju kuce i placaju nemilice, da ne bude posle oteli su nam......Vucic je moj predcednik 4ever

aca

22.08.2019. 07:05

Tadašnja žuta vlast je 2008 dobru uvertiru napravila kako bi nam šiptari oteli KiM!

Sta se moze učiniti ?

22.08.2019. 07:12

Trenutno stanje je; Kosovo je oteto,okupirano,priznato od Zapada, sa najvećom vojnom bazom" Bondstil" i strategiskom tačkom Amerike i Zapada u Evropi,skoro etnički čisto sa 2,5 miliona Albanaca i teško nasleđenim istoriskim greškama. Zato bi bilo neophodno da se hiljade komentara čitalaca usmere ka realnim i izvodljivim predlozima šta se, u takvom odnosu snaga i vrlo složenim okolnostima, zaista može učiniti.

Tasa

22.08.2019. 07:12

Nikada nećemo dozvoliti da Albanci dobiju sve, a mi da ne dobijemo ništa!

Marija

22.08.2019. 07:30

Onog trena kad se SAD vrate vrednostima Vudroa Vilsona i nasi odnosi ce biti sa mnogo vise razumevanja , nema resenja za nasu pokrajinu bez kompromisa.

goran

22.08.2019. 07:46

Trud predsednika I Srbije na postizanju mira i kompromisnog rešenja statusa Kosova i Metohije je evidentan.

Мр Радомир Шћепановић

22.08.2019. 07:52

Поручи ти њима да Србија неће дати своју територију! УСА ако воли толико шиптаре, нека их пресели код себе!

Lakonski rečeno

22.08.2019. 10:15

@Sonjica - Sonjice,gdje vi živite.Kosovo je oteto,okupirano,.Postavlja se pitanje ,kako ga vratiti.?

Fedja

22.08.2019. 08:03

Srbija je pokazala svoju otvorenost za resavanje prolema , na SAD je da vrate Pristinu za sto.

SasaRu

22.08.2019. 08:08

Veoma bitna poseta Aleksandra Vučića, izuzetno je važno da na svim nivoima u američkoj administraciji budu upoznati sa problemima na KiM. Jedino tako možemo očekivati pomak u dijalogu sa Prištinom.

rodoljub

22.08.2019. 08:57

"Ne dolazi u obzir da Albanci dobije sve, a mi (Srbi) ništa". Što tako niste govorili pre potpisivanja Briselskog sporazuma 2013 god? I šta je to "sve" - a šta "ništa", kada je u pitanju odredjivanje STATUSA KiM: da li će biti Srpska Pokrajina ili Albanska država - što tako treba i predstaviti? Molim objavite objektivan komentar?

ZIKI

22.08.2019. 09:05

Nasi interesi prokovkam je 99,kada smo zapoceli rat sa nasim sugradjanima Albancimma.Omi su do tada bili Derzavljami.Srbije.Kada smo im ukinuli autonomiju,trebali smo da znamo kuda idemo.Od tada,vise Kosovo ne stanuje kod nas.30 godina ptotesta,demostracija,rata,ratnoga stanja,hapsenja,sikaniranja,O kakvim mi to onrteresima,pricamo.Mi tamo nemamo vise,takoreci,nista.Toliko.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

22.08.2019. 10:03

Ovo je jedinstvena, nevidjena, GRANDIOZNA, SVEMIRSKA POBJEDA PREDSJEDNIKA SRBIJE- A.VUČIĆA! Ovoliku pobjedu nije ostvario niko, što A.Vučića svrstava u red najvećih lidera planete, u grupi sa A.Merkel, Nehruom, Mandelom, Kenedijem, itd!

Washington

22.08.2019. 10:33

Predsednik Vucic je uvek bio jasan I glasan šta Srbija traži I vreme je Da America ispuni I naše želje ne samo Šiptarima . Želje nisu nove nešto štoje postojalo Da se vrati,

Syam

22.08.2019. 10:53

STA kazes? Pa NE da necemo da delimo svoju zemlju ni sa kim , nego NE DAMO ni centimentar. Zasto? Ubijali Nas his u Titovo vreme samo da bi nam he oduzeli, a komunjare proterali toliko srbski I crnogorski narod sa zabranom povratka pa cekajte, o cemu mi ovde govorimo? Nema nista ! Sve pripada nasem narodu !

STO GOD SRBI DOBIJU, TO IM JE PRETHODNO OTETO

22.08.2019. 11:35

STO SIPTARI DOBIJU, TO IM JE POKLONJENO. Kako sad razumet te izjave Gospodina Vucica? Nek ameri daju srbima nesto u Kaliforniji, onda gospodine Vucic mozes pricat o nekoj dobiti za srbe. Ili nek siptarima daju ameri svoju teritoriju, mi necemo ni reci reci, a ovako, oteli su od nas i sad bi vi da oni nama vrate delic otete teritorije, kao bi vi uknjizili nekakav uspeh. TA VAM JE IZJAVA GOSPODINE VUCIC VRLO KATASTROFALNA.

TADIJA ZEMUN

22.08.2019. 12:29

zaboravih da u manastirima na KiM budu nasi specijalci,a u slucaju napada da SRBIJA moze da reaguje svim raspolozivim sedstvima,po svom nahodjenju