Putin želi G 10, a pozvao bi ove dve sile

B. V.

21. 08. 2019. u 21:30

O predlogu o povratku Rusije u klub najvećih (G 8) bi trebalo da se izjasni na Samitu G 7 tokom vikenda u Francuskoj, pa ako se budu složili, Putin bi dobio poziv za Samit G 8 za 2020. godinu

Путин жели Г 10, а позвао би ове две силе

Foto AP

Zaključak predsednika SAD i Francuske Donalda Trampa i Emanuela Makrona da bi bilo dobro da se Rusija pozove da učestvuje na samitu Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja, u Moskvi je dočekan - dopunom. U Rusiji smatraju da bi bilo dobro da se ubuduće na te samite pozivaju i Kina i Indija.

O predlogu o povratku Rusije u klub najvećih (G 8) bi trebalo da se izjasni na Samitu G 7 tokom vikenda u Francuskoj, pa ako se budu složili, Putin bi dobio poziv za Samit G 8 za 2020. godinu. Putin je već kazao da je spreman da se sretne sa bilo kojim predstavnikom sedmorke, ali da je taj format zastareo:

- Samit G 20 okuplja zemlje koje čine 90 odsto svetske ekonomije, i na tim skupovima aktivna je i Rusija - istakao je Putin.

Rusiju su prestali da zovu na samit na kojem učestvuju SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuskla i Japan 2014. godine posle povratka Krima matici. Na predlog američkog predsednika Baraka Obame format G 8 se vratio na G 7, kakav postoji od 1976, a njima se Rusija pridružila 1991.

- Ne vidim razloge za radost, jer je Rusija i dalje pod sankcijama zemalja članica G 7. Dobro je da su u "sedmorci" shvatili da od njihovih međusobnih priča bez učešća Rusije nema velike koristi - kazao je Konstantin Kosačov, predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Federacije RF.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Миро Марковић

22.08.2019. 02:05

Надмене колонијалне пропале силе још увек замишљају да оне могу да диктирају светом, када су Кина, Индија и Русија постале јаче од љиховим економија. Коме САД, Француска, Енглеска, Јапан, Италија, Канада и Немачка покушавају да наметну њихову диктаторску политику? Без Русије, Кине и Индије ви сте једно велико НИШТА. Your time is gone with the wind.

Public

22.08.2019. 11:10

@Миро Марковић - Želim ti jednog kineza a naročito indijca da rešavaš probleme sveta. Shvatićeš da si jedna velika nula u njihovim očima.

Robert

23.08.2019. 06:59

@Миро Марковић - Diktatori su u rusiji kini i sve te zemlje koje navodis.Ljudska prava su nula.Rezim izivljavanja nad narodom, sejanjem nasilja i straha!Protiv takvih rezima spremiti samo dobro oruzije.A tebi kuglu na noge posto podrzavas zlocince!

Milko

23.08.2019. 15:26

@Миро Марковић - Tako je. Ljudska prava se "poštuju" na zapadu a naročito u Americi. Bace oko na neku državu, upadnu, poubijaju, opljačkaju i to su "ljudska prava". Hvala na tome.