Temerin, ključevi od stanova za 20 porodica izbeglih iz BiH i Hrvatske

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić uručio je u Temerinu ključeve od stanova za 20 porodica izgrađenih u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Reč je porodicama koje su usled ratnih dejstava devedesetih godina prošlog veka izbegle sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine i koje posle 25 godina imaju priliku da se usele u svoje stanove i započnu novu etapu života.

"Time ćemo pokušati da makar delimično nadomestimo vašu bol za izgubljenim ognjištem i tako otvorimo vrata spokojnijoj budućnosti za sve vas", rekao je Ivica Dačić u Temerinu. 

Regionalni stambeni program - Potprojekat 4, koji se realizuje u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i lokalnom samoupravom, u slučaju Temerina na čelu sa predsednikom opštine Đurom Žigom, vredan je 18,6 miliona evra, od čega je 16,6 miliona evra donatorskih sredstava, dok dva miliona evra predstavlja nacionalnu kontribuciju Srbije, naveo je Dačić.

U okviru ovog Potprojekta predviđeno je da se izgrade stanovi u 13 gradova, a u nekima od njih, kao što su Arilje, Zrenjanin, Loznica, Kladovo, Negotin i Vrnjačka Banja, već su podeljeni ključevi stanova.

"Vlada Srbije učestvuje u Regionalnom stambenom programu sa ukupno 25,3 miliona evra, pri čemu se najveći deo sredstava ulaže u zemljište i prateću infrastrukturu u jedinicama lokalne samouprave gde se grade stanovi za izbeglice. Takođe, u okviru navedenih potprojekata obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica. Ukupna odobrena bespovratna sredstva iznose 127 miliona evra", naveo je Dačić.

Kako je napomenuo, program ne bi bio moguć bez Evropske unije koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Razvojne banke Saveta Evrope, koja raspoređuje i dodeljuje sredstva za naše sunarodnike, kao ni bez SAD i drugih bilateralnih donatora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво