Naslovna » Izlasci » Film » Drugi „Vikend vračarskog filma“: Milena Dravić i Dragan Nikolić
Vikend vračarskog filma: Nacionalna klasa (foto: Kinoteka)
Vikend vračarskog filma: Nacionalna klasa (foto: Kinoteka)

Drugi „Vikend vračarskog filma“: Milena Dravić i Dragan Nikolić

U petak i subotu, 23. i 24. avgusta, u parku vojvode Petra Bojovića (kod kafane Kalenić) biće održan drugi „Vikend vračarskog filma“.

U organizaciji CZK Božidarac publika će se podsetiti na najlepši glumački par stare Jugoslavije – Milenu Dravić i Dragana Nikolića, koji su ujedno bili i Vračarci.

Program počinje u petak od 20.30 projekcijom filma „Nacionalna klasa“ u kom glavnu ulogu tumači Dragan Nikolić.Za dž

Saga o automobilskom asu nacionalne klase Flojdu doživeo je status jugoslovenskog i srpskog filmskog klasika. Mangupluk momka iz beogradskog predgrađa mogao je tako da dočara samo Dragan Nikolić, koji je tu mangupsku crtu maestralno nosio kako na filmu tako i u životu, a njegova drama na razmeđi mladosti i zrelog doba drama je svakog momka od 27 godina.

Drugog dana, odnosno u subotu od 20.30, biće prikazano ostvarenje Milene Dravić, „Nije lako sa muškarcima„.

Ova komedija može da se tumači i isčitava feministički. Glavna protagonistkinja je zaposlena, razvedena, samohrana majka tri ćerke koja sama zarađuje za život; gradi karijeru, brine se o deci, ali ugađa i sebi, svojim potrebama i željama.

Ona je trezvena, jaka i emancipovana žena i u njenom karakteru nije vidljiva sentimentalnost, neuravnoteženost i ostala stereotipizacija „ženskih osobina”. Milena je uspela da i pored „obaveznog“ seksizma i šovinizma koji je obilovao domaćim filmom, odbrani svoje likove, dajući im specifičnu važnost i snagu izraza.

U svet filma i retrospektivu na tu epohu publiku će uvesti Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj koji će ispričati i anegdote o glumcima i njihovom umetničkom stvaralaštvu.

Cilj kulturološkog projekta „Vikend vračarskog filma“ koji je pripremio Centar za kulturu „Božidarac“ je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda.

Ulaz je besplatan na obe filmske projekcije. (danubeogradu.rs)

Vikend vračarskog filma – program

Park vojvode Petra Bojovića

  • Petak, 23. avgust (20.30) Nacionalna klasa
  • Subota, 24. avgust (20.30) Nije lako s muškarcima

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.