Švajcarska štampa: Pitanje časti zbog Terzića, šanse su 50:50, Sulejmani džoker

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.08.19. | 11:17

Nema mnogo optimizma u ozbiljnim švajcarskim medijima...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Berna)

Dve strane u lokalnom Berner Cajutungu, jedna i po u najtiraženijem tabloidu Bliku. Švajcarska štampa je dala dovoljno prostora meču Jang Bojsa i Crvene zvezde, s obzirom koliko se sportu posvećuje pažnja u ovdašnjim medijima.

Izabrane vesti

Na naslovnoj strani lokalnog Berner Cajtunga je i karikatura sa naslovom „Dosegnuti zvezde“, na kojoj igrači Jang Bojsa pokušavaju da skinu Crvenu zvezdu iz sazvežđa Lige šampiona. Jedan kraći tekst na trećoj strani se bavi i masovnim dolaskom gostujućih navijača u Bern.

A na sportskim stranama ne vlada veliki optimiziam. Uglavnom se vuku paralele sa 2018. godinom i dvomečom u kojem su Jang Bojsi šokirali zagrebački Dinamo. Piše se da su Srbi i Hrvati isti mentalitet, da su Dinamo i Zvezda tehnički jake ekipe, ali pomalo divljeg karaktera. Lokalni mediji pišu da su šanse Jang Bojsa protiv Zvezde 50:50 i da će detalji odlučivati. Kao jedinu prednost navode to što su večeras domaćini...

Dakle, nema euforije. Provejava opreznost. Svima je jasno da ovo nije onaj tim Jang Bojsa od prošle sezone i niko još ne zna koji su mu dometi. Zabrinutost najviše vlada zbog povreda prvih zvezda Oroa i Sulejmanija, mada Blik piše da bi Sulejmani kao džoker mogao u igru sa klupe ako bude frka. Berliner cajtung se plaši da trenutni Jang Bojs nije dovoljno zrela ekipa da eliminiše Zvezdu...

Piše se i da štoper Vutrih nije spreman da krene u prvih 11 i da će igrati mladi Cesiger za kojeg bi ovo mogao da bude preveliki zalogaj. Švajcarski mediji najveće nade polažu u golmana Fon Balmosa, štopera Luštenbergera i napadački triling Ngamaleu – Asale – Nsale. Pogotovo će sve oči biti uprte u komandanta Luštenbergera, jer odbrana Jang Bojsa ne uliva poverenje. A primljeni gol(ovi) na svom terenu mogu da budu kobni.

Najavljuje se formacija 4-4-2 što znači da je trener Seoane posle tri godine definitivno odustao od sistema 4-3-3 koji je uspostavio Adi Hiter. Možda su razlog i brojne povrede... Fon Baloms je najavljen na golu, Luštenberger i Cesiger kao štoperi, s tim što je nešto defanzivniji Janko dobio prednost u odnosu na Lotomba na desnom beku. Možda zbog Zvezdinog Garsije? U manevru veznog reda biće radilica Ejbišer i veliko pojačanje iz Liona, Martins. Oporavljeni Fasnaht će igrati po desnom krilu, a Ngamelu levo. Asale i Nsame su špicevi.

Švajcarski mediji se ugavnom bave igrom, kvalitetima i problemima svog tima. O Zvedi nema mnogo reči... Ali se navodi da je beogradski klub već dve godine u usponu i da je pobedio čak i Liverpul prošle sezone.

Tabloid Blik je podirgao stvari na drugi nivo i iskočio iz fudbalskih tema. Uz naslov da je ovo „pitanje časti“, Blik se bavi Zvezdanom Terzićem kojeg opisuje kao skandal majstora i poziva švajcarskog šampiona na osvetu Zvezdinom čelniku. Razlog je Džerdan Šaćiri i njegov nedolazak na onaj meč Crvene zvezde i Liverpula u Beogradu. Tada je Terzić rekao da je najbolje za sve da Šaćiri ne dolazi u Beograd zbog svega što se dešavalo prošlog leta, a Liverpul je to kasnije prihvatio.

Uglavnom, ozbiljni švajcarski listovi ne šire nikakvu euforiju i ceo dvomeč najviše prate kroz prizmu Jang Bojsove perspektive, stabilnosti i šta bi drugo uzastopno učešće u Ligi šampiona značilo za klub. Pre svega, finansijski.

Ali i Zvezda je u istoj koži...


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara