ZEMLJI PRETI „BOG HAOSA“: Asteroid stiže u narednih 10 godina, a nemamo odbranu

NovostiOnline

20. 08. 2019. u 19:31

Za 10 godina pored Zemlje će proći „Bog haosa“, jedan od najvećih asteroida, a njegov potencijalni udar mogao bi da ima „devastirajuće posledice za život na zemlji“

ЗЕМЉИ ПРЕТИ „БОГ ХАОСА“: Астероид стиже у наредних 10 година, а немамо одбрану

Depositphotos

Za 10 godina pored Zemlje će proći „Bog haosa“, jedan od najvećih asteroida, a njegov potencijalni udar mogao bi da ima „devastirajuće posledice za život na zemlji“.

Asteroid „99942 Apofis“ širok je 340 metara i proći će na udaljenosti od oko 30.000 kilometara pored Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite, prenosi „B92“.

Brzina kojom će proleteti pored nas biće oko 40.000 kilometara na čas, pa će biti vidljiv sa Zemlje, piše engleski portal „Ekspres“.

Naučnici su svesni da bi njegova putanja, dok dođe do naše galaksije, mogla da se promeni, a na opasnost od asteroida, ali i na činjenicu da trenutno nemamo nikakvu odbranu od njih, upozorio je i Ilon Mask.

Šef kompanija „Spejs iks“ i „Tesla“ objavio je na svom profilu na Tviteru članak o asteroidu koji je nazvan „Bog haosa“. On je napisao da nije zabrinut oko tog konkretnog asteroida, ali je svestan da će jednom „veliki kamen“ udariti u Zemlju, a mi odbranu u tom slučaju nemamo.

​O opasnostima koje nam prete iz svemira, kao i o našoj nemogućnosti odbrane, pre nekoliko godina govorio je i Džozef Nut, naučnik iz NASA-e. On je rekao da bi veliki objekat iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosaurse pre 66 miliona godina, ponovo mogao da udari u našu planetu.

Problem je što, ako bi naučnici zaista pronašli takav objekat, koji je na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi mogli da urade kako bismo se zaštitili od udara i sprečili potencijalno uništenje ljudske vrste.

Naučnici su predložili da NASA napravi jednu letelicu za presretanje svemirskih objekata, ako dođe do takvih opasnosti, da bi se smanjilo vreme potrebno za organizaciju misije spasavanja naše planete i života na Zemlji kada se jednom otkrije takav asteroid, navodi britanski portal.




sputniknews.com




— Elon Musk (@elonmusk) August 18, 2019


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

ko je ovde lud

20.08.2019. 22:16

ne brinite,uništićemo se mi sami pre nego što bilo koji veliki dođe do nas. važno je da se prave rakete da bi se ubijali međusobno. da li smo mi ljudska rasa ili teritorijalna rasa? kada bi me neki svemirac iz druge galaksije pitao odakle si ? rekao bih sa planete zemlje i pokazao je. ako bih rekao da sam iz srbije verovatno bi me bledo pogledao i vratio se u svoj svemirski brod. ne postoje države, granice, teritorije.

boban

20.08.2019. 22:49

"Naučnici su svesni da bi njegova putanja, dok dođe do naše galaksije ..." ????

Posmatrac

21.08.2019. 05:56

Prolazi pored Zemlje za deset godina,a jos nije u nasoj galaksiji. Pa jeste li vi ljudi normalni. Kome se dozvoljava da pise ove gluposti,i dali to i tko kontrolira.

"GALAKSIJA" je,kao sto je poznato...

21.08.2019. 08:32

...onaj siri pojas oko suncevog sistema,koji je,iskljucivo tu samo da bi nas snabdevao "asteroidima" i ostalim gradjevinskim materijalom.Kompanija koja pravi asteroide,smestena je,iz ekoloskih razloga,na daljini od 22.000 svetlosnih godina(nekoliko meseci,dana,sati,minuta,sekundi,manje vise,tu).Stancovanje ide automatski!Brzom postom,preporuceno,sa zadnjim postanskim sanducetom i centrom za distribuciju,na Proxima Centauri.Od prvog septembra,nijedan asteroid nece krenuti ka zemlji bez padobrana!

"GALAKSIJA" je,kao sto je poznato...

21.08.2019. 08:43

...prakticno nepotrebna nasem suncevom sistemu!Naucnici su i danas u cudu,i neznaju kako se ona uopste usunjala u njegovo dvoriste?!I ona od tada,prakticno,zivi kao parazit u predvorju suncevog sistema.Mozda iz cistog postovanja i zahvalnosti na gostoprimstvu,tu i tamo,posalje nam po koji kamencic?Bas zbog toga,ponudili smo galaksiju Andromedi.Oberucke prihvaceno!Brzinom od 120km/s(strogo se drzi ogranicenja!),hita nam u susret!Primopredaj,ako Vas ne mrzi da zivite,ocekuje se posle 3-4 mlrd.god.

Daki

21.08.2019. 09:04

Nije pitanje da li ce nego pitanje kad ce.Najbolje bi bilo da se svi ujedinimo i da ozbiljno poradimo na ovoj svemirskoj pretnji.Krajnje je vrem.e

Logika

11.05.2020. 21:39

Nije ni u nasoj galaksiji ! Kako je onda moguce da dodje za 10 godina ? Ali opet moramo da se BRINEMO BOLJE O PLANETI ! Ja necu da rizikujem, a vi ?