AKTUELNO

U Istorijskom arhivu Beograda završeni su radovi na rekonstrukciji dva depoa ukupne površine 2.400 metara kvadratnih u kojima je smeštena arhivska građa čime su se ispunili neophodni uslovi za njeno bezbedno čuvanje i zaštitu od štetnih uticaja.

Radovi su koštali 144 miliona dinara, a podrazumevali su izgradnju stabilnog sistema zaštite od požara, ugradnju novog sistema klimatizacije, postavljanje led rasvete i instaliranje novog sistema grejanja u depoim.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je danas važan dan za kulturu Beograda i dodao da se u depoima koji su rekonstruisani nalazi oko 13 kilometara arhivske građe.

To je, kaže, čitava istorija Beograda i veoma je važno što se arhivska građa konačno čuva na pravilan način.

Vesić je najavio da će u budućnosti biti izgrađena nova zgrada Istorijskog arhiva Beograda koja će, dodao je, biti veličine postojeće zgrade.

Foto: Beograd.rs

Naveo je da je pokrenuto nekoliko projekata digitalizacije arhivske građe Beograda i dodao da je prvi bio projekat rekonstrukcije života ljudi koji su ubijeni na Starom sajmištu koji je, kaže, Grad radio zajedno sa fondacijama koje su taj projekat finansirale.

- Uspeli smo da rekonstruišemo više od 3.500 kartona, odnosno života Jevreja koji su ubijeni na Starom sajmištu...jedan primerak digitalnih otisaka se nalazi ovde, jedan smo dali muzeju Holokausta u Vašingtonu, a jedan sam lično predao Memorijalnom centru ''Jad Vašem'' u Jerusalimu kada sam ga posetio - rekao je Vesić.

On je naveo da će do kraja godine biti završena digitalizacija gotovo 500 crkvenih knjiga sa teritorije grada Beograda i dodao da je Istorijski arhiv Beograda, zahvaljujući Ministarstvu pravde, dobio oko 300 novih crkvenih knjiga koje će takođe biti digitalizovane.

Foto: Beograd.rs

- Spremamo čitav niz projekata zajedno sa Istorijskim arhivom Beograda, a jedan od njih je digitalizacija urbanističke i tehničke projekte - rekao je Vesić i dodao da se razmišlja i o tome da se digitalizuju i poslovne knjige.

Postoji čitav niz projekata koje će Grad uraditi sa Istorijskim arhivom jer u skladu sa odlukom Vlade Srbije sva arhivska građa treba da bude digitalizovana, dodao je Vesić.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić je rekao da je ovo veliki dan za tu instituciju i kulturu grada Beograda jer će se sada na mnogo bolji i adekvatniji čuvati arhivska građa.

Foto: Beograd.rs

- Reč je o najmodernijim sistemima koji se tiču klime i grejanja, a ono što je najbitnije je protivpožarni sistem za čuvanje dokumentacije koja je u hartiji - rekao je on.

Investitor radova u Istorijskom arhivu Beograda je gradski Sekretarijat za investicije, a radove je izvela kompanija "ELKOMS".

#Goran Vesić

'