Italijanski premijer podneo ostavku

Kriza na političkoj sceni Italije sve je dublja. Vladajuća koalicija je već nedeljama pred raspadom, a italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku na to mesto. Predsednik Matarela prihvatio je ostavku i sutra počinje konsultacije sa liderima stranaka o nalaženju rešenja za političku krizu.

Predsednik vlade je svoju odluku saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

"Koristim ovu priliku da najavim da ću svoju ostavku predstaviti predsedniku Republike", rekao je Konte u svom obraćanju.

Konte je odluku doneo nakon krize na italijanskoj političkoj sceni koju je prouzrokovao ministar unutrašnjih poslova i lider Lige Mateo Salvini, koji je pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji.

Parlamentarne stranke su se usaglasile da će glasati o poverenju Konteovoj vladi, ali ih je premijer preduhitrio svojom odlukom o ostavci.

Konte je u svom obraćanju u parlamentu naglasio da su Salvinijevi postupci neodgovorni i da on iz ličnih i partijskih razloga stvara krizu i traži način da Italijani što pre izađu na birališta kako bi iskoristio dobre rezultate svoje partije na evropskim izborima održanim u maju ove godine.

Na tim izborima, Liga je osvojila 34 odsto glasova u Italiji, dok je pokret Pet zvezdica dobio oko 17 odsto.

Konte je na čelo italijanske vlade sačinjene od predstavnika koalicije Lige i pokreta Pet zvezdica došao 1. juna 2018. godine.

Predsednik Matarela sutra počinje konsultacije

Italijanski predsednik Serđo Matarela prihvatio je ostavku premijera Kontea i sutra će započeti konsultacije sa liderima stranaka o nalaženju rešenja za političku krizu, saopšteno je iz Matarelinog kabineta.

Matarela je zatražio od Kontea da ostane na dužnosti kako bi se bavio dnevnim pitanjima vlade dok pregovori budu trajali, javio je Rojters.

Očekuje se da Matarela proceni da li postoji politička volja da se formira nova vlada.

Ako to nije slučaj, on će morati da raspusti parlament, tri i po godine pre isteka mandata i da raspiše prevremene izbore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво