Odbačena prijava protiv Penave zbog snimka srpske dece

Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru odbacilo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ivana Penave podnetu zbog povrede privatnosti deteta, jer je na sajtu grada objavljen snimak učenika srpske nacionalnosti koji sede tokom izvođenja hrvatske himne na fudbalskoj utakmici.
Tužilaštvo u Vukovaru je, bez navođenja imena, objavilo na svom sajtu da je 5. jula odbacilo krivične prijave protiv osumnjičenog hrvatskog državljanina (1974) zbog kaznenih dela povrede privatnosti deteta i javnog podsticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv osumnjičene hrvatske državljanke (1990) zbog kaznenog dela javnog podsticanja na nasilje i mržnju.
 
Penava je u januaru ove godine na konferenciji za novinare prikazao sporni snimak, koji je objavljen i na zvaničnoj stanici Grada Vukovara, a na kojem se vide učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti, kako sede na tribinama tokom izvođenja hrvatske himne. On je tada rekao da je Vukovar "epicentar puzajuće velikosprske agresije".
 
Opštinsko državno tužilaštvo navodi da je protiv osumnjičenog i njegovih saradnika kaznenu prijavu podnela jedna politička stranka, koja ga tereti da je na spomenutoj konferenciji za novinare podsticao na međunacionalnu netrpeljivost. Prijavu protiv Penave podneo je i jedan građanin, navodeći da je objavom snimka s fudbalske utakmice 24. oktobra 2018. povređena privatnost deteta.
 
Vukovarsko tužilaštvo tvrdi da je sprovelo istrage o obe krivične prijave i utvrdilo da je druga osoba koja je osumnjičena učestvovala u izradi materijala za prezentaciju na spomenutoj konferenciji za novinare i pripremila tekst kojim se prvoosumnjičeni obratio javnosti.
 
"Na temelju rezultata istrage proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenog i drugoosumnjičene nisu ostvarena obeležja kaznenog dela iz čl. 325. st. 1 Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog dela za koje se progoni po službenoj dužnosti, s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrže podsticanje na izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine", navode u tužilaštvu.
 
Takođe, kako tvrde, iz sprovedenih istraga proizlazi da u radnjama osumnjičenog nije došlo do ugrožavanja dobrobiti deteta i da, prema tome, nisu ostvarena ni obeležja krivičnog dela.
  • Sloba53

    06.09.2019 13:00
    O Penavi...
    Kakve si ti fore tu video ? I kakav ste vi to Zapad ? Zapad su uređene , demokrtaske države u kojima niko nije "manji od makovog zrna".
  • Sloba53

    21.08.2019 10:27
    Nisam srbenda šešeljevog tipa , običan sam Srbin građanskog tipa , ali hvala vam na vašem moru. I kada sam dolazio nisam bio ničiji gost , plaćao sam kao svi turisti.
  • O Penavi sve najgore

    20.08.2019 19:23
    ex chapman@, prava si srbenda seseljevog tipa. Te fore mozes prodavati do Bajakava, dalje na Zapad NE! Normalni gradjani Srbije su dobrodosli na nase more i obalu. Ti i tebi slicni svakako NE! Mada me ne bi cudilo da si licemjer koji posjecuje RH ali je tamo, jasno manji od makovog zrna. Lp.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.